Binnenland
Wie mag als eerst een vaccin? 'Begin met jongeren, dat werkt sneller'
- Nieuws
- Wie mag als eerst een vaccin? 'Begin met jongeren, dat werkt sneller'
Met het goede nieuws over vaccins van Pfizer en Moderna wordt vraag wie er als eerste een corona-vaccin krijgt steeds actueler. De eerste berichten over de kabinetsplannen rondom vaccinatie hintten naar voorrang voor zorgmedewerkers en kwetsbare mensen. Epidemioloog Frits Rosendaal ziet dat niet zitten, vertelt hij in Stax&Toine: "Bij jongeren gaat het virus rond, daar wil je het stoppen."
Video niet beschikbaar
Rosendaal wil het R-getal zo snel mogelijk naar beneden krijgen met een eventueel vaccin. Dat werkt volgens hem het beste als je de mensen die het meest beweeglijk zijn als eerste een prik geeft. "In de overgangsperiode, waarin nog niet voor iedereen een vaccin is, lijkt het voor de hand te liggen om te kiezen voor mensen die je wilt beschermen, maar je kunt beter kijken naar mensen die het virus bij de kwetsbaren brengen", legt de epidemioloog van het LUMC uit.
Aantal contacten
Rosendaal kijkt terug naar de oorsprong van de tweede golf eerder dit jaar. "In september zagen we dat het bij jongeren en studenten begon. Die wonen niet in hun eentje op een eiland, dus een maand later zagen we 50+'ers in de ziekenhuizen terug. Het is alsof er een dijk is doorgebroken. Je kunt voor alle huizen zakken leggen, maar je kunt ook de dijk repareren."
Daarnaast is er nog te weinig over het vaccin bekend om te kiezen voor de 'ouderen-strategie', vindt Rosendaal. "We weten daarnaast nog weinig over het vaccin, zeker niet over de ouderen. Veel vaccins werken niet goed bij ouderen. Dan komt het alsnog bij hen. Dus doe nou eerst de jongeren, en eventueel de zorgmedewerkers."
18 tot 30 jaar
De epidemioloog heeft al een leeftijdsgrens bedacht: jongvolwassenen van 18 tot 'een jaar of 30' moeten als eerste aan de beurt komen. "Je hoeft kinderen niet te doen, daar is de ziekte geen groot probleem. Ik kan mij voorstellen dat je voor de leeftijd van 18 tot 30 jaar gaat. Dat zijn de mensen die veel mensen tegenkomen, en een sociaal leven hebben. Het hangt er vanaf hoeveel vaccins we krijgen en wanneer."
Deze groep kan dan ook meer bewegingsvrijheid krijgen, meent Rosendaal. "We gaan er vanuit dat ze beschermd zijn. Al weten we nog niet hoe lang. We zullen zeker nog een overgangsperiode hebben, waarbij echt nog niet alles kan. Dus festivals of grote feesten kunnen misschien niet, maar wel feestjes met 15 of 20 mensen. Het gaat wel ruimte geven, ja."
Discussie over het corona-vaccin: wie mag eerst?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
SpraakmakersKRO-NCRV
Was het woord 'pogrom' een terechte benaming voor wat er gebeurde tijdens rellen in Amsterdam?NOS Met het Oog op MorgenNOS
Polarisatie in Nederland: hoe is het tij te keren?NOS Radio 1 JournaalNOS
Wethouders schrijven brandbrief over 'zwabberbeleid' van het RijkNOS Radio 1 JournaalNOS
Apothekersassistenten in heel Nederland leggen werk neer: 'We komen niet rond'