Toename van economische 'corona' daklozen
- Nieuws
- Toename van economische 'corona' daklozen
In onze hoofdstad zijn naar schatting zesduizend mensen die op straat leven. En de verwachting is dat die groep door corona alleen maar groter wordt, de zogenoemde ‘economische daklozen’. De lockdown heeft een grote impact op de daklozen, en daar komt nu ook nog de avondklok bij.
Wat betekent de avondklok voor daklozen?
'Mensen hebben toch hun dagelijkse routines en veel van die routines vallen nu weg', vertelt Raphael Rehatta, werkzaam bij HVO-Querido die onderandere verantwoordelijk is voor daklozenopvang in Amsterdam. Rehatta is vaak op straat om daklozen bij te staan. 'De straatkrant wordt minder verkocht, de bibliotheek is dicht, en bij inloophuizen is ook minder plek omdat vanwege de 1,5 meter regel er minder mensen naar binnen mogen', zegt Rehatte. Ze missen vooral 'hun eigen plekje' om zich even terug te trekken.
Volgens de dakloze Joost zijn er toch nog plekken om warm te blijven, zoals de trams waar geen conducteurs op zitten en de winkelcentrums die nog open zijn. De sfeer op straat is veranderd sinds corona. ‘Het is somber, verdrietig en leeg op straat’, zegt de dakloze Joost in Hilversum Uit.
Ook onder de daklozen is de sfeer veranderd. 'Er is meer spanning en agressie', vertelt Joost. Zo ziet hij het aantal vechtpartijen toenemen. 'Daarnaast zijn er meer economische daklozen bijgekomen door de corona crisis door werk dat wegvalt, echtscheidingen waardoor mensen hun huis verliezen', zegt Daphne van Zetten van de Regenboog Groep, die meerdere inloophuizen hebben in Amsterdam.
Avondklok
Van Zetten vindt het goed dat er een uitzondering op de avondklok is voor daklozen. ‘Niet iedereen wil in een opvang slapen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ze voelen zich niet veilig, ze hebben angst voor corona, maar ook het gebrek aan privacy en lawaai van anderen.’
Ondanks dat daklozen een uitzondering hebben, wordt Joost ook nu al door handhavers naar de noodopvang gebracht. Dit tegen zijn zin in. ‘Eigenlijk ben ik het liefste buiten. Ik voel me daar prettiger, ik kan mij buiten terugtrekken van mensen.’ Joost is niet de enige met dit gevoel, weet Daphne van Zetten van de Regenboog Groep. Toch is ook Joost vanavond voor 21 uur binnen, net voor de avondklok ingaat.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.