Freek de Jonge: 'Youp van 't Hek gaf mijn vrouw corona'
- Nieuws
- Freek de Jonge: 'Youp van 't Hek gaf mijn vrouw corona'
'Het is uitverkocht, maar niet vol', zegt Freek de Jonge tegen Twan Huys in het programma 1 op 1, als hij vooruit blikt op zijn voorstelling 'Asociale Afstand'. Aanstaande vrijdag speelt hij die voor 500 man in Theater Carré. In de zaal zelf passen er ruim 1700, maar vanwege de coronamaatregelen is het aantal bezoekers teruggebracht.
Video niet beschikbaar
Youp van ’t Hek
Zelf is De Jonge niet bang voor de gevolgen van corona. "Ik geloof in het lot en hoe het ingrijpt. Ik ben niet roekeloos, maar er wordt nu erg sentimenteel over de dood gedaan. Er is niemand op uit om de dood te versnellen, maar als het gebeurt, dan is het zo ver."
Zijn vrouw Hella, die ook hartpatiënt is, heeft inmiddels al corona gehad. "Waarschijnlijk heeft Youp van ’t Hek het overgedragen bij een feestje in Carré. Ze hebben elkaar een hand gegeven, of zelfs omhelst. Heel pikant." Inmiddels is zijn vrouw Hella weer hersteld van het virus.
Ze hebben het veel over de dood gehad in die periode. "We hebben besproken dat we nooit schuldgevoelens mogen hebben. Dat je na de dood je eigen gang moet gaan. Dat het niet gek is dat je binnen twee dagen een andere partner vindt. Of dat je geen zorgen moet maken over dat je niet op tijd naar het ziekenhuis bent gegaan."
De mooiste lach
Het zijn voor de beroepsgroep van De Jonge als podiumkunstenaar barre tijden met het sluiten van podia en de strenge verdeling van subsidies. Belangrijker dan geld vindt De Jonge echter dat 'de politiek niet is doordrongen van het belang van cultuur". Dat zie je terug aan onrust en rellen in de steden, waar het "ontbreekt aan relativering". Cultuur is een medicijn en het houdt ons rustig, zegt de 75-jarige De Jonge. "We kunnen er over praten, net als over het voetbal. Het gaat om de hoge én de lage cultuur. Dat valt nu allemaal weg."
Freek de Jonge stelt dat de mens bij uitstek leeft van de reflectie op de ander. Dat contact is nu veel minder omdat we elkaar minder mogen ontmoeten. "Je lacht bijvoorbeeld ook voor een ander", legt hij uit. Juist die glimlach is één van de mooiste herinneringen die hij aan zijn overleden kleinkind bewaart. Haar wijsvingertje zat vast in een buisje en bij het losschieten maakte dat een plop-geluid. "Toen ontmoetten onze blikken elkaar even." In dat moment van contact met elkaar maken door de lach, ligt de essentie van het vak van cabaretier Freek de Jonge besloten: "Je doet iets grappigs en kijkt of de ander dat ook herkent."
Theater
Behalve dat Freek de Jonge weer optreedt, is hij ook bezig met een boek over zijn vader en zal er in november de film De Vogelwachter verschijnen, waarin hij de hoofdrol speelt. Ook zal hij rondom de verkiezingen een theatertournee maken. In de tussentijd komen er grote ontslagrondes aan bij de Nederlandse podia, zoals bijvoorbeeld Carré waar De Jonge vrijdag zal spelen. "Alles zal weer moeten worden opgebouwd na corona. Maar er komt geen verandering in de creativiteit van mensen. Mijn vak van theatermaker herstelt zich onherroepelijk. Er zal verandering zijn en vernieuwing, met ongetwijfeld een nieuwe Neerlands Hoop."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.