Niveau van Nederlandse psychologen is niet op peil
- Nieuws
- Niveau van Nederlandse psychologen is niet op peil
Het niveau van veel psychologen is niet op peil, vertellen de drie belangrijkste beroepsverenigingen van psychologen in Trouw. Wie last heeft van mentale klachten en op zoek is naar een psycholoog, heeft een te grote kans om een psycholoog tegen te komen die niet voldoende bekwaam en opgeleid is. Daar waarschuwen de beroepsverenigingen ook voor.
"Wat er mis gaat, is dat er te veel psychologen een relatief kort opleidingstraject hebben genoten aan de universiteit. Vroeger moesten professionals 5 à 6 jaar studeren, nu heeft een basispsycholoog zijn diploma al na drie jaar", vertelt Rudolf Ponds, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie, in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Te weinig werkervaring
Studenten doen op dit moment volgens Ponds te weinig werkervaring op bij stageplekken, waar ze doorgaans veel kunde aangeleerd krijgen. "Dat is veranderd toen de opleidingsduur werd verkort naar vier jaar. De psychologen nu hebben nu amper praktijkervaring, en komen alsnog aan de slag bij gezondheidszorginstellingen."
De gemiddelde student heeft volgens Ponds nu niet de bekwaamheid om daadwerkelijk aan de slag te kunnen binnen de GGZ-psychologie. Daarom pleit de voorzitter voor een soortgelijk systeem als dat artsen hebben. "Zoiets bestaat nu al, dat hebben we bijvoorbeeld in de post-master tot GGZ-psycholoog. Je kunt dat heel erg goed vergelijking met de opleiding van een arts, die daar een coassistentschap hebben."
Maar de nood is wel hoog volgens Ponds, er is namelijk een tekort aan personeel bij de GGZ. Hij ziet ook dat de net beginnende psychologen ook vreselijk hun best doen, maar de supervisie is nodig. "Dat gebrek aan supervisie baart ons grote zorgen. Want het aantal basispsychologen, in plaats van masterpsychologen, neemt alleen maar toe in de zorg. Terwijl je daar eigenlijk een goede opleiding voor moet hebben genoten."
Patiënten worden soms te laat en verkeerd geholpen
Een van de gevolgen is bijvoorbeeld dat patiënten te laat en verkeerd worden behandeld door een psycholoog. Volgens Ponds zijn daar geen cijfers over, maar hij ziet wel een trend. "We hebben daar weinig zicht op, maar dat probleem is zeker denkbaar. We horen daar zeker incidenteel ook klachten over."
Daarom brengen de drie organisaties vandaag een advies uit waarin staat dat psychologen zonder BIG-registratie, de registratie die nodig is om gemachtigd zorg te verlenen, zo snel mogelijk een opleiding volgen die ervoor zorgt dat zij wel een BIG-registratie krijgen. Daarnaast willen de organisaties een directe aansluiting tussen de verschillende opleidingen, zoals artsen dat ook hebben.
"Ook daar is zo’n coassistentschap direct na de opleiding tot arts te vinden. Wij hopen daarmee iedereen een BIG-registratie te kunnen geven, zodat er weer verantwoorde zorg aangeboden kan worden. Dat zal een aantal jaar vragen, we hopen dat we binnen een aantal jaar iedereen goed opgeleid te kunnen voorzien."
RJN Gezondheidspsychologen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.