Binnenland
NOSNTR

13.884 zorgmedewerkers met corona, 9 doden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 13.884 zorgmedewerkers met corona, 9 doden

Een derde van de mensen van wie bekend is dat ze het coronavirus hebben (gehad), werkt in de zorg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. In totaal zijn 13.884 zorgmedewerkers positief getest op het virus. Het gaat hier zowel om ziekenhuispersoneel als om mensen die bijvoorbeeld in de thuiszorg of de verpleeghuiszorg werken. Maar hoe zit het nu met de bescherming van die zorgmedewerkers?

In Nieuws en Co vertellen Conny Helder van branchevereniging Actiz en Stella Salden van beroepsvereniging NU'91 hoe het nu zit met het veiligheidsgevoel in de sector.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Conny Helder van branchevereniging Actiz ziet licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er volgens haar nog lang niet. "We zien inderdaad dat het aantal besmettingen minder hard toeneemt, maar ze blijven er wel. Er gaat de komende weken ook meer getrokken worden door andere sectoren die bijvoorbeeld ook mondkapjes willen, dus het blijft belangrijk dat er zeker genoeg naar de zorg gaan."

Stella Salden is voorzitter van beroepsvereniging NU '91 van verpleegkundigen en verzorgenden, de werknemers dus, en zij ondervinden dat heel wat zorgmedewerkers zich niet veilig voelen op het werk.

Richtlijnen RIVM

Branchevereniging Actiz merkt volgens Helder ook de bezorgdheid bij het personeel, maar zij houden vast aan de richtlijnen van het RIVM. En volgens die richtlijnen krijg je als personeel enkel een beschermende uitrusting als je in contact komt met besmette patiënten of patiënten waarbij er een vermoeden van besmetting is. Dat wil dus zeggen dat er geen mondkapjes zijn voor preventief gebruik.

"We proberen goede info te geven aan de mensen in het veld en de richtlijnen van het RIVM strikt op te volgen. Als je preventief mondkapjes gebruikt, loop je ook het risico dat mensen de andere veiligheidsinstructies minder serieus gaan nemen. De richtlijnen uitbreiden, is volgens het RIVM dus niet aan de orde", aldus Helder.

'Weken moeten wachten'

Op de werkvloer zelf worden deze richtlijnen in twijfel getrokken. Zorgmedewerkers voelen zich volgens Stella Salden van beroepsvereniging NU'91 niet veilig op het werk.

"Wij vinden dit een zorgwekkende richtlijn. Het is goed om te horen dat er nu voldoende beschermend materiaal is, maar daar hebben we wel weken op moeten wachten. Je kan als verzorgend personeel die afstand van anderhalve meter niet bewaken dus primeert het dat elke zorgverlener zich ten alle tijden veilig voelt op het werk'', vervolgt Salden.

Kanttekening bij de cijfers

Het aantal besmettingen bij zorgmedewerkers ligt dus ontzettend hoog, maar daar moet ook bij vermeld worden dat niet-zorgmedewerkers pas getest worden bij opname in het ziekenhuis of een verhoogd risico. Aan het hoge percentage zorgmedewerkers kunnen dus niet al te veel conclusies worden verbonden, volgens het RIVM.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie