Binnenland
AVROTROS

Paniek in de onderwereld: encryptie-telefoons lijken gehackt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Paniek in de onderwereld: encryptie-telefoons lijken gehackt

Criminelen maken graag gebruik van speciale encryptie-telefoons, waarmee ze versleutelde berichten kunnen versturen. Maar nu is er paniek in de onderwereld. De veelgebruikte EnchroChat-dienst lijkt namelijk te zijn gehackt. Misdaadverslaggever Jan Meeus van NRC legt bij Stax&Toine uit wat dat voor gevolgen heeft.

EnchroChat is een populaire pgp-dienst. Meeus legt uit hoe dat in z’n werk gaat. "Het is een speciaal toestel waarmee je berichten kunt versturen. Het lijkt op een gewone mobiele telefoon, maar vaak is het onklaar gemaakt. Je kunt er niet meer mee bellen, niks meer doen. Behalve 1 app, waarmee je berichten kunt versturen en ontvangen. Het idee is dat de politie die berichten niet kan onderscheppen en meelezen. En daar is het een beetje fout gegaan."

Encryptie-telefoons criminelen lijken gehackt

Video niet beschikbaar

Niet verboden

Meeus heeft zelf als misdaadverslaggever ook een tijdje gebruik gemaakt van zo'n telefoon. "Ik heb er wel een tijdje eentje gehad. Maar die is inmiddels kapot. Het gebruikmaken van encryptie, dus het versturen van versleutelde berichten, dat mag gewoon. Maar de politie ziet wel dat er diensten zijn waarvan een groot deel van de gebruikers bekend is in het criminele milieu, en daar doen ze dan ook onderzoek naar."

Dit weekend ging het mis voor de dienst EnchroChat, dat ook telefoons verkoopt. "In de nacht van vrijdag op zaterdag, heeft de dienst aan alle gebruikers een bericht gestuurd. Daarin staat dat ze gehackt zouden zijn door een overheidsdienst, en de privacy van de gebruikers niet meer te garanderen is", legt Meeus uit.

Onrust in onderwereld

Meeus ziet dat het voor behoorlijk wat onrust zorgt in criminele kringen. "Ik begrijp van bronnen in het milieu dat aanbieders dat ook tegen hun kopers zeggen. De vrees is nu dat de politie een tijdje heeft kunnen meekijken in het chatverkeer."
En dat kan grote gevolgen hebben. "Uit dossiers in het verleden zie je dat er via dit soort telefoons over van alles wordt gesproken. Van drugsdeals tot huurmoorden. In de zaak tegen Ridouan Taghi zie je ook dat berichten via deze diensten ook als bewijs gebruikt worden."

Onzekerheden

Het is nog wel even afwachten of het dit keer ook echt de AIVD of politie is die achter de hack zit. Meeus: "Het gekke is: ik heb de politie gevraagd om een reactie, maar die reageren niet. Het zou kunnen zijn dat het onderzoek nog gaande is. Dat is nog onduidelijk."
"Het kan ook zijn er een buitenlandse dienst hier actief is, of criminelen die elkaar proberen te bespioneren. Ik heb geprobeerd de aanbieder van EnchroChat te bellen, maar daar is ook geen reactie meer te halen. Dus we moeten een slag om de arm houden."
Ster advertentie
Ster advertentie