Binnenland
MAX

Theodor Holman blikt terug op vriendschap met Theo van Gogh: 'Heeft me nooit gekwetst'

foto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Theodor Holman blikt terug op vriendschap met Theo van Gogh: 'Heeft me nooit gekwetst'

Vandaag was Parool-columnist en schrijver Theodor Holman te gast in De Perstribune. We bespraken zijn carrière en blikten samen met Holman terug op zijn vriendschap met filmmaker Theo van Gogh.

Video niet beschikbaar

Vriendschap met Van Gogh

Holman herinnert zich de speciale band die hij met Van Gogh deelde. "Ooit deed hij bij mij 3.000 gulden in de brievenbus om naar New York te gaan, waar ik nog nooit was geweest," vertelt hij met een glimlach. Uiteindelijk is hij nooit geweest: "Dat geld zou ik niet aannemen van een vriend. Maar het typeerde wel mijn vriendschap met hem."

"We konden goed samen drinken. Onze eerste ontmoetingen waren dan ook dat we echt laveloos in het café zaten." herinnert zijn vriend zich, lachend om de herinneringen aan hun wilde nachten in het café. De vriendschap, waarin ze "eindeloos ideeën uitwisselden," draaide niet alleen om lachen, maar ook om discussies over literatuur, kunst en politiek: "We keken urenlang samen films, soms wel drie achter elkaar". Daarna kwam Van Gogh "met briljante inzichten" over de cameravoering en regiekeuzes.

Overlijden van Van Gogh

Theo’s overlijden was "surrealistisch", vertelt Holman. Vlak na het overleden presenteerde Van Gogh nog een radioprogramma, waarin ze terugblikten op hun goede vriend. Daarna konden de vrienden van Van Gogh niet slapen; in plaats daarvan speelden ze verstoppertje op kantoor om hun gedachten te verzetten. "Het was alsof we in een gesticht zaten," vertelt Holman.

Van Gogh stond bekend om zijn controversiële meningen en uitspraken. Holman ergerde zich soms aan Theo’s scherpe opmerkingen, maar vertelt dat hij zich nooit gekwetst voelde door Van Gogh: "Hij probeerde me wel eens behoorlijk te kwetsen, maar dat is hem nooit echt gelukt."

Conflicten

Wel hadden ze eens flinke conflicten, vertelt Holman: "Ik zou ooit een scenario maken over een boek van Joost Zwagerman, maar dat kwam niet van de grond. Ik was ziek en het lukte niet. Theo was woedend." Holman vertelde dat hij bang was dat hij kanker had: "Ik zei: 'ik moet eerst naar de dermatoloog, want wie weet heb ik wel kanker." Daarna plaatste Van Gogh een advertentie naast de column van Holman: "Daar stond in: 'In verband met de kanker van meneer Holman komt het scenario later.' Ik moest er toen enorm om lachen, maar ik zou het zelf nooit doen."

De Perstribune

In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

Iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 1: De Perstribune - en daarna in je favoriete podcast-app!

Ster advertentie
Ster advertentie