Binnenland
WNL

Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: 'Hij pakte zijn geslachtsdeel vast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: 'Hij pakte zijn geslachtsdeel vast'

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. "Een positieve ontwikkeling", zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze werd op straat seksueel geïntimideerd door een drugsgebruiker. "Hij pakte zijn geslachtsdeel vast en stak zijn middelvinger op." Door de nieuwe zedenwet moest hij twee dagen zitten en een schadevergoeding betalen.

In drie steden, Arnhem, Rotterdam en Utrecht, loopt een pilot met undercover boa's tegen straatintimidatie. Dat moet meer zijn dan een seksueel getinte opmerking. De intimidatie moet 'vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend' zijn, staat in de nieuwe wet.

'Tast je in je eer aan'

De Utrechtse boa hield een burger staande die harddrugs gebruikte. Op dat moment was ze in uniform. "Hij wilde wegfietsen. Ik ging voor hem staan en toen raakte hij me aan", blikt ze terug op het moment. "Hij fietste een stukje weg, maar toen we hem weer staande hielden, zij hij hele slechte woorden als: 'fuck you', 'ik neuk je', 'kankerhoer'. Zo ging het de hele tijd door."

Vervolgens begon hij ook agressief te gebaren, waarbij hij dus ook zijn geslachtsdeel vastpakte. Daarna hield de boa de man aan. "Er stonden burgers om ons heen, dus het tast je ook in je eer aan. Je staat als vrouw zijnde in je uniform, terwijl een man dit bij jou doet. Dan voel je je niet fijn." Twee dagen celstraf en een schadevergoeding is een goede straf, zegt ze.

Tot drie maanden cel

"Straatintimidatie is strafbaar geworden als overtreding. Je kan een maximale gevangenisstraf krijgen van drie maanden", vertelt onderzoeksjournalist Noa van Oostrom. "Of een boete die kan oplopen tot 10.000 euro." De eerste veroordeling vond laatst in Rotterdam plaats. De verdachte moest 280 euro, waarvan 180 voorwaardelijk, betalen.

Het Misdaadbureau: BONUS Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’ - Het Misdaadbureau

Staatssecretaris ook slachtoffer

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie bracht een werkbezoek aan het boa-team in Utrecht. Ook zij was langdurig slachtoffer van straatintimidatie. "Ik heb last gehad van aanrandingen. Ik had schaamte en durfde het niet kenbaar te maken. Uiteindelijk heb ik een keer aangifte gedaan, maar het heeft me heel bang gemaakt op straat."

Ze zegt dat ze op jonge leeftijd haar gedrag door deze gebeurtenissen heeft aangepast. "Waar ik ook kwam te wonen of te werken. Dat hoor ik ook van veel andere vrouwen. In en in triest. Je gevoel van vrijheid ben je aan het aanpassen, omdat andere mensen niet het fatsoen hebben om normaal tegen je te doen."

Uiteindelijk wil Coenradie dat deze pilot landelijk gestandaardiseerd wordt. "Het moet niet zo zijn dat je in Arnhem, Rotterdam of Utrecht wel betrapt kan worden, maar elders niet." Alle boa's moeten voldoende opgeleid worden om straatintimidatie te herkennen. "En dat we de proces-verbalen goed dichttimmeren, zodat wanneer een zaak voor de rechter komt, het knip en klaar is."

*De naam van de boa is bekend bij de redactie.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie