Het fenomeen Poetin: zes nieuwe jaren op het Kremlin
- Nieuws
- Het fenomeen Poetin: zes nieuwe jaren op het Kremlin
Vandaag werd de Russische president Vladimir Poetin geïnaugureerd voor zes nieuwe jaren op het Kremlin. Tegelijkertijd werden er ook 1600 mensen opgepakt bij protesten, waaronder oppositieleider Navalny. In De Nieuws BV spraken Eva Hartog (hoofdredacteur van The Moscow Times) en Eva Cukier (NRC-journalist) over het fenomeen Poetin.
Video niet beschikbaar
Geen groot spektakel
Bij een wereldleider als Vladimir Poetin verwacht men wellicht een ceremonie met veel opsmuk en bombarie. Toch was de inauguratie van Poetin geen groot spektakelstuk met veel tierlantijnen. "Binnen een uur was het voorbij. Geen lange speeches zoals normaal, gewoon niet zo spannend", aldus Hartog.
Urenlange toespraken
Poetin geeft vaak lange toespraken die wel uren kunnen duren. Daarin legt hij de verantwoordelijkheid voor het land vaak bij de Russen zelf volgens Hartog. "Hiermee maakt hij de Rus ook een beetje verantwoordelijk voor alle onrust en geeft men hem hier niet de schuld van." Ook nu was er onrust en protest. Er werden er ruim 1600 mensen, waaronder oppositieleider Navalny, opgepakt door de Russische politie. "Deze protesten kun je op twee manieren bekijken", stelt Hartog. "Protesten die doorgaan zijn altijd groot nieuws want er wordt niet vaak geprotesteerd. Zoiets is illegaal en daarom bijzonder. Aan de andere kant hebben we het over 10.000 mensen en dat is echt een minderheid. De taxichauffeur een straat verder heeft er geen weet van."
Repressiever beleid
Poetin heeft de afgelopen verkiezingen met een grote meerderheid gewonnen. Hoe belangrijk is hij voor de Russen en wat heeft hij voor ze betekend? Cukier: "Hij is ver gekomen. Het land was een puinhoop na Yeltsin en vanaf 2000 heeft hij bijvoorbeeld het besteedbaar inkomen verdubbeld." Ook de oorlog in Tsjetsjenië werd volgens Cukier door de Russen gezien als een krachtige daad. "Hij heeft echt veel bereikt en is bezig het land om te vormen naar een kenniseconomie. Zijn beleid is ook de afgelopen jaren pas repressiever geworden." Volgens Hartog is Poetin voor de Russen niet los te koppelen van Rusland. "Hij is een symbool. Je kan geen kritiek hebben op Poetin zonder kritiek te hebben op Rusland. De meeste protesten zijn dus ook voor aparte onderwerpen als milieubewustzijn of corruptie. Dat moet gezien worden als een oproep aan Poetin: help ons hiermee.'" Vooralsnog is er volgens Hartog en Cukier geen brede oppositie tegen Poetin en dat houdt hem in het zadel.
Inzetten op technologie
Nu de oliebronnen en andere grondstoffen opraken moet Rusland inzetten op andere industrievormen. Cukier: "Hij moet echt gaan inzetten op technologie want ze kunnen nu niet mee met het Westen. In technologisch opzicht is hij een reus op lemen voeten." Op de vraag of hij de grondwet zal veranderen om nog langer aan de macht te kunnen blijven antwoord Cukier: "Hij heeft eerder een wisseltruc gedaan met Medvedev die prima werkte en hij is pas 72 als hij klaar is. Hij zal waarschijnlijk iemand uit zijn eigen kring naar voren schuiven." Poetin is volgens Cukier en Hartog geen type dat in zijn Datsja op zijn geld gaat zitten broeden. "Hij zal nog wel een konijn uit zijn hoge hoed halen en we gaan het zien!"