Rubberkorrels voor kunstgrasvelden zijn nog niet in alle gemeenten verleden tijd
- Nieuws
- Rubberkorrels voor kunstgrasvelden zijn nog niet in alle gemeenten verleden tijd
Gemeenten worstelen met het toelaten van rubberkorrels op kunstgrasvelden. 5 jaar na maatschappelijke onrust ontstond, blijkt er grote verdeeldheid: veel gemeenten stopten met het rubber, maar anderen gaan gewoon door, ondanks risico's voor het milieu.
Video niet beschikbaar
Mogelijke gezondheidsrisico's door spelen op kunstgras met rubberkorrels, met eventueel gevaar op milieuverontreiniging: de ophef na de uitzendingen van Zembla was groot. We maakten 5 jaar na dato een rondgang langs gemeenten en vroegen of ze hun beleid inmiddels hebben aangepast.
Relatief goedkoop
Van de 175 deelnemende gemeenten met tenminste één sportveld met rubbergranulaat zeggen er 93 voortaan geen rubberkorrels meer toe te passen.
Zij kiezen voor alternatieven, zoals kunstgras met een ander opvulmateriaal, bijvoorbeeld kurk of kunststofkorrels.
Nieuwe velden aangelegd
Ook is er een grote groep (68 gemeenten) die het beleid niet heeft aangepast. Zij zien er geen aanleiding toe, omdat de rubberkorrels, die gemaakt worden van afgedankte autobanden, niet verboden zijn en nog steeds als beste optie worden gezien.
Zo is het relatief goedkoop en lijkt het daardoor het meeste op het voetballen op echt gras. In 66 gemeenten werden de afgelopen 4 jaar nog nieuwe velden met rubbergranulaat aangelegd, dus nádat er op mogelijke milieuproblemen was gewezen.
Druk op gemeenten
De stichting 'Kom van dat gras af' verhoogt de druk op gemeenten die geen afscheid willen nemen van de rubberkorrels. De afgelopen jaren stuurden ze tientallen handhavingsverzoeken waarmee ze gemeenten, die vaak eigenaar en beheerder zijn van sportcomplexen, willen dwingen tot vervanging van de velden.
Volgens de stichting is aangetoond dat schadelijke stoffen, zoals kobalt, zink en minerale olie uit de rubberkorrels lekken en in het milieu terecht komen. Zo wees het RIVM er in 2018, na onderzoek bij tien velden op, dat het rubbergranulaat tot vervuiling van bodem en oppervlaktewater kan leiden.
Vervuiling niet goed in beeld
EenVandaag vroeg de 175 gemeenten met sportvelden met rubberkorrels of ze mogelijke verontreiniging onderzocht hebben. Slechts 36 gemeenten gaven aan dit volledig in beeld te hebben.
Daarvan zeggen er 24 ook daadwerkelijk vervuiling te hebben gevonden. Diverse gemeenten lieten weten al onder en rond velden gesaneerd te hebben, anderen zeggen dat nog van plan te zijn.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.