Binnenland
NOSNTR

Zandzakken tegen hoogwater Deventer: 'Inwoners zijn het wel gewend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zandzakken tegen hoogwater Deventer: 'Inwoners zijn het wel gewend'

Nederland kijkt met spanning naar Deventer, waar het zo'n tien centimeter scheelt voor het water de kade op kan komen. De bewoners zijn er gelaten onder. "Wij zijn met z'n allen bezorgder dan ze in Deventer zijn", zegt verslaggever Edwin van den Berg lachend.

Video niet beschikbaar

Van den Berg stond vanmorgen in Deventer en sprak met mensen die aan de Wellekade - de straat áán het water - wonen. "Het water is nu in de avond iets lager dat het vanmorgen om half 7 was", vertelt hij. "Echt een fractie lager. Het is nu 6 meter 20 boven het NAP. Met nog 10 centimeter stijging zou het water de rand van de kade raken, dan zou het hier de Welle op lopen."

Kanoën

De mensen die aan de IJssel wonen, zijn het volgens hem wel gewend. "Dat de waterstand hoog is, is volgens hen niet uitzonderlijk." Hij sprak vanmorgen een stel dat gelaten zei: 'We hebben een huis gekocht dat er later stond dan de rivier.' Daarnaast is het volgens de bewoners op het moment nog lang niet zo ernstig als in 1993 of 1995. "Toen liep het water de kade op, konden mensen hier kanoën en werden er in bijvoorbeeld Kampen nooddijken aangelegd. Ze gaan er hier goed mee om."

Sinds die nooddijken is er door het plan 'Ruimte voor de rivier' behoorlijk wat veranderd in de omgeving van Kampen. Door middel van 34 losse projecten worden er 'obstakels uit het rivierbed verwijderd', legt hoogleraar waterbouwkunde Bas Jonkman uit. Bij Kampen zijn bijvoorbeeld extra geulen gegraven. "Die is nu voor het eerst echt in werking getreden en kan de waterstanden in de buurt van Kampen tot wel enkele decimeters verlagen."

Natte voeten

Het plan moet helpen om bij 'dit soort hoge afvoeren de waterstand lager te brengen', vertelt Jonkman. "Hoogwater zoals dit komt eens in de tien jaar voor. Het plan helpt om de waterstanden iets te dempen." Volgens hem is er nog geen sprake van een echt gevaarlijke situatie. "Waterbeheerders zijn alert en lopen inspecties. Mensen die in de rivier wonen kunnen natte voeten krijgen, maar ik zou het niet als heel dreigend willen bestempelen."

Om die natte voeten te voorkomen, zijn in Deventer gisteren zandzakken geplaatst, 'om de kade met een centimeter of 30 te verhogen'. "Verschillende woningen en restaurants langs de kade hebben voor de ingang ook zandzakken gelegd. Mocht de IJssel te hoog worden, dan stroomt het de panden niet in."

Allesbepalend

Of het water ook verder blijft zakken, is volgens Van den Berg lastig te zeggen. "Het hangt af van de toestroom van water via de Rijn en alles hangt weer samen met het hoogwaterpeil bij Lobith. Daar is het nu 14.48 boven ANP en dat stijgt morgen door naar 14.60. De stand daar is waar de autoriteiten naar kijken en dat is wat allesbepalend is voor de stroom van de IJssel."

Bas Jonkman over Deventer

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie