Hoogwater in Biesbosch: het is zeldzaam en belangrijk
- Nieuws
- Hoogwater in Biesbosch: het is zeldzaam en belangrijk
Duizenden dieren spoelen uit hun overwinteringsplaatsen, verdrinken of vluchten naar hogere gebieden. Het klinkt alsof er zich een natuurramp afspeelt in de Biesbosch, maar volgens boswachter Harm Blom is het tegenovergestelde waar. "Het gebied doet wat het moet doen", zegt hij in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
Het is hoogwater op veel plaatsen in het land, ook in de Biesbosch. Honderden jaren probeerden we ons te verdedigen tegen het hoge water door dijken te versterken en de rivier zo veel mogelijk te beteugelen, maar sinds het project 'Ruimte voor de rivier' is er een kentering in ons waterbeheer. De Biesbosch is hierin exemplarisch.
Verlagen dijk rondom de Noorwaard
Zo werden de dijken rondom de polder Noorwaard verlaagd, waardoor tijdens zeer hoog water de rivier het gebied overstroomt. Dit gebeurt nu voor de tweede keer, wat volgens ingenieurs zorgt dit voor een waterstandsverlaging van tientallen centimeters.
Dynamiek is terug
Naast waterveiligheid is dit ook een belangrijke impuls voor de natuur. "De dynamiek is terug", vertelt Blom, "Het water brengt zaden mee, overwinterende kikkers, salamanders en insecten spoelen weg en worden weer opgegeten door honderden vogels." Deze dynamiek was een lange tijd verdwenen in Nederland maar hoort bij riviernatuur.
De verwachting is de na dit weekend het waterpeil weer gaat zakken, maar dat het gebied nog lang zompig zal blijven. Blom roept op niet massaal naar de Biesbosch te komen: "Reeën, hazen en muizen zijn veelal naar hogere delen gevlucht, het is belangrijk ze hun rust te gunnen."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.