Binnenland
NTRPowNed

Bijna de helft van de Nederlanders is financieel kwetsbaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna de helft van de Nederlanders is financieel kwetsbaar

Er zijn grote verschillen tussen de financiële weerbaarheid van Nederlanders. Uit onderzoek van onder andere het Nibud blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar is. Dat zien ook Renée Lamboo en Kasper Kooij van de geldblog PorteRenee. "Ik denk dat 75 procent van de mensen niet echt grip op hun uitgaven heeft", zegt Lamboo in 5 Dagen.

5 Dagen... over de week van het geld

Lamboo en Kooij hadden zelf een schuld van 40.000 euro, na het verkopen van een huis in de kredietcrisis. "Het was natuurlijk een onwijs beroerde situatie en ik zou er niet naar terug willen. Maar wij dachten: we kunnen elke dag huilen op de bank, of we kunnen dit aanpakken", zegt Lamboo. Die 40.000 euro schuld zetten ze om in een flink bedrag aan vermogen.

Saaie verhalen

Om dat te realiseren dook het stel volledig in de wereld van financiën. Ze richtten PorteRenee op, een online platform waar ze lezers van (be)spaartips en uitleg rondom geldzaken voorzien.

Daar bleek een grote vraag naar. "Zelf zochten wij eerst ook naar tips en tricks, maar dan kreeg je van die saaie verhalen van banken en verzekeraars. Toen dachten we: misschien moeten we het zelf maar gaan doen", zegt Kooij.

'Dit werkt toch helemaal niet'

Kooij en Lamboo vinden dat banken, verzekeraars, en voorlichtingsorganisaties hun verantwoordelijkheid rondom financiële voorlichting niet altijd volbrengen. Informatie is vaak ingewikkeld, waardoor velen het niet begrijpen.

"Wij slaan soms ook de handen voor de ogen als wij weer eens een abri campagne zien. Dan denken we: dit werkt toch helemaal niet? Dit snappen mensen toch niet?", zegt Lamboo.

Begrijpen

Dat merken ze ook wanneer ze begrippen als 'hypotheekrenteaftrek' uitleggen op hun online platform. "Als je een huis hebt gekocht heb je waarschijnlijk al honderd keer die term gehoord van een hypotheekadviseur. Maar het begrijpen is wel echt wat anders", vertelt Lamboo. "Het grootste compliment dat wij krijgen is als iemand zegt dat ze het eindelijk snappen."

En ook het onderwijs heeft stappen te maken in financiële voorlichting. "Wij krijgen vaak te horen dat mensen zeggen, 'had ik dit maar op de middelbare school geleerd'", zegt Kooij. "Maar was je er toen al in geïnteresseerd? Dat is dan ook de vraag", vult Lamboo aan.

Grip

Door dat gebrek aan financiële voorlichting heeft volgens Lamboo 75 procent van de Nederlanders te weinig grip op hun uitgaven. "En dat veroorzaakt stress."

"Wij moesten zelf ook gaan kijken wat er allemaal uit ging. En je hoeft niet op alles te besparen. Maar het is wel belangrijk om na te denken wat nou eigenlijk belangrijk voor je is." Daarom is de belangrijkste tip: "Echt grip krijgen op je uitgaven, door bewust te kijken wat er allemaal uit gaat."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie