Binnenland
NOSNTR

Kraamzorg op de schop: 'Voorkomt dat cliënten buiten de boot vallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kraamzorg op de schop: 'Voorkomt dat cliënten buiten de boot vallen'

Om de tekorten in de kraamzorg op te vullen, komt werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg met een plan. Daarin staan beperkingen, zoals minder uren hulp bij een tweede kind. Nieuws en Co besprak dat met beleidsadviseur Corina Munts.

Video niet beschikbaar

"We moeten zorgen dat de capaciteit vergroot wordt en dat betekent meer nieuwe kraamverzorgers opleiden", aldus Munts. "In de tussentijd zullen we de zorg moeten verdelen, zodat cliënten niet helemaal van zorg verschoond blijven. We moeten ten alle tijden voorkomen dat cliënten buiten de boot zouden vallen."

Nederland komt ongeveer 1500 kraamverzorgers tekort. En van de 9500 kraamverzorgers is ook nog eens 10 procent langdurig ziek. Dat voelen de kraamverzorgers die wel kunnen werken. Zeker in grotere steden, waar sommige kraamverzorgers drie gezinnen op een dag helpen.

Digitale kraamzorg

Al jarenlang krijgen gezinnen met een baby ongeveer 42 uur kraamzorg. In de regio's waar tekorten zijn, geven kraamverzorgers nu het minimale aantal uren van 24 uur zorg, maar soms wordt dat niet eens gehaald. Sinds deze zomer worden in sommige gevallen de tekorten aangevuld met kraamzorg op afstand via online gesprekken.

"Het is zeker niet de bedoeling dat de kraamzorg totaal vervangen wordt door digitale zorg", zegt Munts. "Er zijn randvoorwaarden. Er moet altijd worden gekeken of de cliënt er überhaupt open voor staat en de middelen heeft om op een goede manier beeld te bellen of naar video-instructies te kijken. Er moet ook altijd gecheckt worden of de informatie begrepen is."

Zorg op maat

Andere oplossingen zijn meerdere gezinnen per dag draaien of medewerkers die nog in opleiding zijn inzetten. Ook wil Bo Geboortezorg vanaf 2025 zorg op maat geven. Bij een eerste kind wordt dan meer kraamzorg gegeven dan bij het tweede kind, als er tenminste geen gezondheidsproblemen zijn in het gezin.

Bij bijvoorbeeld een postnatale depressie of een verstandelijke beperking kan het aantal uren kraamzorg worden uitgebreid. Op deze manier moet het aantal uren zorg beter worden verdeeld. Ook wordt er niet meer gekort op het aantal uren kraamzorg als de moeder langer in het ziekenhuis moet blijven, wat nu wel het geval is.

'Voorkomt zorg later'

"We zijn ervan overtuigd dat we door moeten willen gaan met kraamzorg", stelt Munts. "Niet alleen voor het behoud van banen, maar vooral omdat het ook wetenschappelijk is onderzocht dat kraamzorg duurdere zorg later in het leven kan voorkomen. Dat betreft met name de signalerings- en observatiefunctie die de kraamverzorger neemt."

"We hebben niet de illusie dat we precies weer terug kunnen naar de capaciteit die we altijd hebben gehad. Maar er zijn zeker lijnen uitgezet en afspraken gemaakt om in ieder geval die capaciteit te verhogen, om slimmer te organiseren en om te kijken waar het op maat kan", zegt Munts.

nc kraamzorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie