'De verantwoordelijkheid voor goede rechtsbijstand komt bij de advocaat te liggen, die dat uit eigen zak betaalt'
- Nieuws
- 'De verantwoordelijkheid voor goede rechtsbijstand komt bij de advocaat te liggen, die dat uit eigen zak betaalt'
Gisteren voerden advocaten in het hele land actie tegen de bezuinigingen op de rechtshulp. Advocaat Sander Janssen is vooral bekend als advocaat van Willem Holleeder, maar hij doet veel meer langdurige zogenaamde 'pro deo' strafrechtzaken, waarbij de vergoeding vanuit het ministerie volgens hem veel te mager is. Bij De Nieuws BV vertelt Janssen dat hij deze verdachten daarom voortaan niet meer gaat verdedigen.
Video niet beschikbaar
Pro deo zaken zijn strafrechtzaken waarbij de verdachten zelf geen geld hebben voor hun verdediging en waar de overheid de kosten voor de verdediging voor zijn rekening neemt. Volgens Janssen is dit het geval bij het merendeel van de strafrechtzaken. Het is voor de meeste verdachten niet mogelijk om een strafrechtzaak zelf te betalen, omdat het om veel tijd en hoge kosten gaat.
De zaak Holleeder
Janssen is vooral bekend als de advocaat van Holleeder, men zou verwachten dat iemand als Holleeder wel een paar miljoen ergens verstopt heeft zitten. Janssen: ''Dat denken inderdaad veel mensen, maar het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar onderzoek gedaan naar waar dat geld van Holleeder zou zitten en zij hebben het ook niet kunnen vinden. Het heeft ook voordelen om als advocaat iets meer op afstand te staan door betaald te worden door de overheid, omdat je voor goede rechtspleging ook goede advocaten nodig hebt.''
Je krijgt een vast bedrag afhankelijk van de zaak en daar moet je het mee doen
Het probleem zijn de alledaagse strafrechtzaken
Volgens Janssen zit het probleem niet bij een zaak zoals die van Holleeder, aangezien dit een unieke en langlopende zaak is. ''Het probleem zit bij zaken die veel alledaagser zijn zoals winkeldiefstal en vechtpartijen. Wanneer je als advocaat toegevoegd wordt aan een verdachte, moet je die verdediging voorzetten. Ook wanneer er vanuit de overheid kenbaar wordt gemaakt dat ze je niet meer gaan betalen, je krijgt een vast bedrag afhankelijk van de zaak en daar moet je het mee doen'', vertelt Janssen.
Op het moment dat je te maken hebt met een serieuze woningoverval waarbij een gevangenisstraf wordt geëist van vijf jaar, dan komt het voor dat de Raad voor Rechtsbijstand zegt dat je het maar moet doen met de 24 uur en de 800 euro die er voor staat. Maar in veel gevallen kost een zaak veel meer tijd, soms wel 40 tot 50 uur, maar daar krijgt een advocaat geen extra vergoeding voor. ''Daarmee komt de verantwoordelijk voor goede rechtsbijstand bij de advocaat te liggen, die dat uit eigen zak aan het financieren is'', zegt Janssen.
Gelukkig is er vanuit heel veel advocatenkantoren steun gekomen
Janssen staakt zijn werkzaamheden
Daarom heeft Janssen besloten zijn werkzaamheden te staken op het moment dat de Raad van Rechtsbijstand zegt dat er geen verdere vergoeding mogelijk is als de tijd die voor de zaak gegeven verbruikt is. Ook al moet een advocaat wettelijk gezien wel doorwerken, Janssen weigert dit langer te doen, gelukkig staat hij er niet alleen voor, andere strafrechtadvocaten steunen hem.
In een brief aan de raad legt Janssen uit dat het niet langer zo kan. ''Ik leg het verwijt niet neer bij de Raad van Rechtsbijstand, maar wel bij het Ministerie van Justitie die hier alleen maar op aan het bezuinigen is. Ik heb deze brief ook neergelegd bij mijn collega strafrechtadvocaten en gelukkig is er vanuit heel veel advocatenkantoren steun gekomen.''