Binnenland
KRO-NCRV

Drugshandel Nederland: 'privacyregels zijn waanzinnig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugshandel Nederland: 'privacyregels zijn waanzinnig'

De handel in drugs en de bijkomende criminaliteit worden een steeds groter probleem. Burgemeester Jan Boelhouwer, ook wel de sheriff van het zuiden genoemd, merkt lokaal dat de intimidatie toeneemt, maar de mogelijkheid om in te grijpen niet. Vooral de privacyregels noemt hij 'waanzinnig'.

Video niet beschikbaar

Wet omzeilen

Gisteren riep burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op dat hij wil dat (drugs-)criminelen niet langer worden beschermd door de privacyregels. Aboutaleb hekelt de privacywetgeving die de bestrijding van drugshandel en -smokkel in de haven belemmert op het gebied van regelgeving.

"Die privacyregels zijn werkelijk waanzinnig", reageert Boelhouwer die zelf burgemeester is van Gilze-Rijen waar veel synthetische drugs vandaan komen. Hij omzeilt noodgedwongen de wet wel eens om te voorkomen dat criminelen zich in zijn gemeente vestigen. "Ik ben wel eens benaderd door de lokale bank dat iemand een hypotheek vroeg die ze voor geen cent vertrouwde."

Boelhouwer mag hier omwille van de privacy als burgemeester geen antwoord op geven. "Toen vond ik een briefje onder de ruitenwisser met dezelfde vraag. Ik trek die persoon door het systeem en stop het briefje terug: ik zou het niet doen." Boelhouwer vindt het schandalig dat het op deze manier moet, maar ziet zich genoodzaakt op te treden. "We kunnen criminelen niet vrij baan geven."

Drugs Market Report

Dinsdag werd het Drugs Market Report gepresenteerd. Dit is een grootschalig internationaal onderzoek naar de staat van de handel in drugs dat eens in de drie jaar gedaan wordt. De conclusies liegen er niet om: de handel in drugs en de bijkomende criminaliteit worden een steeds groter probleem.

Het aantal nieuwe, synthetische drugs groeit enorm, criminelen worden steeds meedogenlozer in het beschermen van hun territorium, en ook de digitale ontwikkelingen maken bestrijden van drugshandel steeds moeilijker. En bovenal: Nederland speelt in al deze zaken nog steeds een prominente rol.

Intimidatie

Terwijl wereldwijd de Nederlands geproduceerde drugs en de handel criminelen miljarden opleveren, kampt Gilze-Rijen met de gevolgen. De groeiende intimidatie, uitbuiting van arbeidsmigranten, mensenhandel en ondermijning zijn daar voorbeelden van. Onlangs werd zelfs een drugspand opgerold op een paar honderd meter afstand van het gemeentehuis.

Rolex-horloges

Boelhouwer nodigde drie mensen uit die bij hem in de gemeente een pand hadden gekocht waar ze arbeidsmigranten lieten werken. Boelhouwer: "Die mensen die komen langs en laten allemaal hun horloge zien terwijl ze in dezelfde houding zitten. Een politieagent die erbij was zei dat ze dit alleen maar doen om te laten zien dat ze een Rolex aanhebben."

Het gesprek verliep volgens Boelhouwer intimiderend. De genodigden openden het gesprek met de mededeling dat Boelhouwer jaloers is omdat hij in een oude Volvo rijdt en zij in een nieuwe Audi. "Ze laten zelfs zien dat ze weten welke auto ik heb. En dit is dan de opening van een gesprek dat ik heb met mensen die panden in de gemeente opkopen."

Drugsonderzoeker Daan van der Gouwe over de centrale rol van Nederland in de Europese drugswereld

Ster advertentie
Ster advertentie