Akkoord over slavernijexcuses: 'We repareren wat niet goed gegaan is'
- Nieuws
- Akkoord over slavernijexcuses: 'We repareren wat niet goed gegaan is'
Er is een overeenkomst bereikt over de manier waarop het kabinet excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden. Mercedes Zandwijken, directeur van de stichting Keti Koti Tafel, was betrokken bij het overleg op het Catshuis vandaag. Ze vertelde erover in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
"Ik kijk redelijk positief terug op het gesprek", aldus Zandwijken. "Het was een memorabele bijeenkomst. Er is heel erg goed naar ons geluisterd en we zaten als volwaardige dialoogpartner aan tafel." Premier Rutte zei dat de gesprekken van vandaag tot nieuwe inzichten bij het kabinet hebben geleid, maar hij wilde niet zeggen welke.
'Geen schoonheidsprijs'
Eerder lekte uit dat het kabinet op 19 december excuses zou aanbieden en dat diverse bewindslieden die dag naar Suriname en de Caribische delen van het Koninkrijk zouden gaan. Dat leidde meteen tot veel gefronste wenkbrauwen. Organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden voelden zich geschoffeerd, omdat ze niet bij de planning betrokken zijn geweest.
"Wat hier allemaal heeft plaatsgevonden, betreft absoluut geen schoonheidsprijs", zegt Zandwijken. "We zijn nu iets aan het repareren wat niet goed gegaan is. We weten niet of het echt tot een reparatie komt of tot een uitstel. Daar gaan we in gezamenlijkheid een beslissing over nemen."
Tweerichtingsverkeer
"Wij wilden betrokken worden bij het maken en aanvaarden van excuses, want het is een tweerichtingsverkeer", gaat Zandwijken verder. "Je kunt niet eenzijdig een excuus maken, je moet eerst met elkaar in gesprek gaan over de inhoud van het excuus. Belangrijker nog, is wat ermee gedaan wordt. Je hebt drie belangrijke stappen te nemen: het slavernijverleden erkennen, je excuses aanbieden en dan herstellen wat je kapot hebt gemaakt. Vooral dat laatste is voor ons belangrijk."
Zandwijken: "Volgende week dinsdag, op 13 december zit een aantal van ons opnieuw om de tafel. Er gaat een minister naar Suriname om daar ook over te praten. Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden heeft 272 pagina's geschreven over dit onderwerp en die liggen op het bureau van het kabinet."
nc excuses
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.