Steeds meer mensen die WMO ontvangen komen in de problemen
- Nieuws
- Steeds meer mensen die WMO ontvangen komen in de problemen
Er ontstaan nog steeds problemen met de WMO, de wet maatschappelijke ondersteuning. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in het NOS Radio 1 Journaal. Mensen die gebruik maken van de WMO, krijgen extra hulp in het dagelijks leven, maar die hulp kan soms lang op zich laten wachten.
Video niet beschikbaar
"Een cliënt vertelt dat ze al twee jaar wacht op aanpassingen in haar woning", vertelt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. "Een ander gaf aan dat ze bij de gemeente veel achterdocht en wantrouwen ervaart. Ik zie dat mensen die gebruik maken van de WMO ervaren dat ze weinig regie kunnen nemen in het proces. Hierdoor groeit de afstand tussen overheid en burgers en dat is onnodig."
Niet gehoord
"Mensen die van de WMO gebruik maken, krijgen het gevoel dat er niet goed naar ze wordt geluisterd door de gemeente. We zien dat er te weinig wordt gesproken met de adviesraden, die de gemeente goed kan vertellen over de problemen waar mensen mee kampen. Ook worden mensen met een chronische beperking of aandoening onnodig belast met het ieder jaar opnieuw aanvragen van de WMO. Elk jaar moeten zij opnieuw aantonen dat ze er recht op hebben. Het is haast vernederend om telkens opnieuw te zeggen dat je een beperking hebt. Volgens ons is dat niet de manier waarop je dit goed kan aanpakken. Geef de betreffende mensen een 'entree' en zorg er vervolgens voor dat ze niet ieder jaar weer een aanvraag hoeven in te dienen."
Procedures te ingewikkeld
"We horen dat mensen het moeilijk vinden om een klacht in te dienen over bijvoorbeeld een lange wachttijd, omdat ze zich afhankelijk voelen. Ze weten ook niet goed waar ze terecht kunnen met een klacht en merken dat het an sich al ingewikkeld is om überhaupt een aanvraag voor de WMO in te dienen. Hierdoor zijn de bang om niet goed geholpen te worden. Dit levert problemen op bij de zelfstandigheid van deze mensen, wat uiteindelijk het doel is van deze wet. Vanuit de gemeente wordt er te veel gedacht vanuit procedures en systemen en men is bang om fouten te maken. Als we naar de WMO kijken, is er juist veel mogelijk en zouden gemeenten best wat meer van hun strakheid mogen afwijken. Het zou goed zijn als gemeenten meer in gesprek gaan met de beschikbare adviesraden en het indienen van klachten voor burgers eenvoudiger maken."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.