Ruben Hein stond oog in oog met koningspinguïns: 'Ongelofelijk om te zien'
- Nieuws
- Ruben Hein stond oog in oog met koningspinguïns: 'Ongelofelijk om te zien'
Hij stond oog in oog met koningspinguïns en reuzenalbatrossen: net voor de coronacrisis maakte Ruben Hein de reis van zijn leven. De ruige natuurervaringen en de ontmoetingen met bijzondere dieren moet hij nog steeds verwerken, zegt hij in Vroege Vogels.
Jazzvogelaar Ruben Hein deelt zijn ruige natuurervaringen
"Het was zo'n indrukwekkende reis, drie weken lang", zegt de muzikant in Vroege Vogels, "en de hele tijd sta je oog in oog met zulk ongelofelijk natuurgeweld. Al die pinguïns, al die albatrossen, al die walvissen, alles erop en eraan. Al dat ijs."
Jazzmuzikant en vogelaar Ruben Hein monsterde als 'artist in residence' aan op een schip vol biologen, richting de Zuidpool. "Het is wat anders dan een gemiddelde trip naar Spanje", zegt Hein. Dat is natuurlijk een understatement van heb ik jou daar. De avonturen die hij beleefde en de ontmoetingen met zeeolifanten, koningspinguïns en reusachtige albatrossen is hij nu aan het verwerken in zijn muziek.
Grootste kolonie koningspinguïns
"Ik ben er nog dagelijks mee bezig en ik ben ondertussen al ruim twee maanden terug", zegt Hein. Het dagboek dat hij tijdens zijn reis bijhield, bladert hij nu wel eens door, "en dan komen er allemaal dingen bovendrijven". Bijvoorbeeld het moment dat hij een heuvel opliep en toen hij eenmaal boven was zag hij de grootste kolonie koningspinguïns. Hein: "Dat is ongelofelijk om te zien, het is heel erg indrukwekkend."
Bron: Ruben Hein
Koningspinguïns zijn ongeveer 90 centimeter van snavel tot staart, vertelt Hein. Ze leven op het eiland South Georgia, niet op Antarctica waar keizerpinguïns leven. Op dat eiland leven naast koningspinguïns maar een paar wetenschappers, zeerobben en zeeolifanten. Zeeolifanten zijn 4 of 5 meter en kunnen wel 4000 kilo wegen. "Het zijn enorme hompen vet die op het strand liggen", zegt Hein. "Het klinkt best wel goor, maar is zo indrukwekkend."
Regels en afstand
Hein had een goed voorproefje op de anderhalvemetersamenleving, hij moest namelijk altijd genoeg afstand houden: "Van de zeeolifanten zeker 10 meter. En je mocht ook niet zomaar gaan wandelen op het eiland." Hij mocht zoveel foto's maken als hij wilde, als hij maar zich aan de regels en vooral de afstand hield.
Hein spreekt op het schip met wetenschappers, die onderzoek doen aan het geluid van deze dieren. Zo blijkt dat elke pinguïnindividu een eigen geluid heeft. Een soort vingerafdruk. En dat is nodig om elkaar terug te kunnen vinden in zo'n miljoenenkolonie. Verder blijkt uit onderzoek dat mannetjes een andere toonvolgorde hebben dan de vrouwtjes.
Bron: Ruben Hein
Het verhaal van de zuidpool verwerkt in muziek
Wat moet een muzikant nou tussen een schip vol wetenschappers? Hein: "Ze wisten dat ik fanatiek vogelaar was en ook dat ik muzikant was en ze wilden meer doen met cultuur en natuur en zorgen dat het meer bij elkaar komt en dat er meer aandacht voor kwam. Dus ik ben mee gegaan om te schrijven en me te laten inspireren. En, het verhaal van de zuidpool te mogen vertellen."
Als er albatrossen om de boot hingen, en walvissen en pinguïns te zien waren, ging Hein niet in een donker hokje in de kajuit zich terugtrekken om te schrijven. Maar, schrijven deed hij op andere momenten wel. Nu verwerkt hij de inspiratie, "en daar moet wel een album van komen", zegt Hein.
Jazzvogelaar Ruben Hein deelt zijn ruige natuurervaringen
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.