Binnenland
BNNVARA

Raaf en wolf werken samen in de jacht

foto: © ARK Natuurontwikkelingfoto: © ARK Natuurontwikkeling
  1. Nieuwschevron right
  2. Raaf en wolf werken samen in de jacht

Wolven en raven leven in Noord-Amerika al lang samen. Niet alleen leven ze samen, ze helpen elkaar ook in de jacht. De raaf attendeert de wolf op zwakke dieren en de wolf 'opent' het kadaver, zodat de raaf ook mee kan eten. Gaat die samenwerking ook in Nederland voorkomen, nu de wolf weer terug is? De Ravenwerkgroep, ARK en WUR zoeken het uit en vertellen erover in Vroege Vogels.

Team 'Wolf en Raaf'?

De eerste signalen van 'Nederlandse samenwerking' zijn er al: op webcambeelden van ARK Natuurontwikkeling is te zien hoe raven een jagende wolf volgen. Waar een wolf een hert doodt, is straks ook eten te over voor aaseters als de raaf. Maar misschien werkt dit dus ook wel andersom. Misschien volgt de wolf de raven wel, op zoek naar een verzwakte, potentiële prooi.

'Raven zijn intelligente vogels'

Hans De Vos Burchart van de Ravenwerkgroep knippert niet met zijn ogen bij dit soort sterke verhalen over raven en wolven. "We weten dat raven enorm intelligente vogels zijn. Ze hebben de verstandelijke vermogens van een kind van vier, kunnen complexe puzzels oplossen, dus waarom zouden ze niet met wolven kunnen samenwerken?"

Ook Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling is heel geïnteresseerd in de uitkomsten van het veldonderzoek. Samen met de werkgroep en onderzoekers van Wageningen University & Research brengen we kleurringen aan op jonge raven, om ze in het veld te kunnen volgen. Enkele raven krijgen ook zenders. Uit de eerste resultaten weten we nu dus al dat raven zich graag in de buurt van wolven ophouden."

'Wolf maakt ecosysteem completer'

Beekers hoopt en verwacht dat de terugkeer van de wolf in ons land het ecosysteem completer zal maken. "Nu leven raven nog van voedsel dat direct of indirect door mensen 'verzorgd wordt', zoals vuilnisbelten of verkeersslachtoffers. Met de komst van de wolf kan een kringloop gesloten worden en kunnen raven, maar ook andere aaseters op een natuurlijke manier aan voedsel komen en blijven mineralen en andere voedingsstoffen in de natuur", verwacht Beekers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie