'Politie moet meer controleren op alcohol in verkeer'
- Nieuws
- 'Politie moet meer controleren op alcohol in verkeer'
De politie zou rond de jaarwisseling strenger moeten controleren of automobilisten niet met drank op achter het stuur zitten. Met die oproep komt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, STAP. Directeur Wim van Dalen vertelt over de oproep in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
In het kerstweekend vonden twee ongelukken plaats waarbij de bestuurder onder invloed was. In Oss kwam een 14-jarige jongen om het leven en in Rotterdam vielen drie doden. Volgens Van Dalen waren deze incidenten de aanleiding om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen. Ook de jonge leeftijd van de verdachten speelt daarbij een rol. De verdachte van het ongeval in Oss is 18 jaar en in Rotterdam 28 jaar.
Controles moeten zichtbaar zijn
"We hebben het vermoeden dat de intensiteit van de politiecontroles afneemt", zegt Van Dalen. "De politie heeft zo veel ander werk te doen, controles hebben niet de prioriteit." Dit jaar zijn er meer mensen opgepakt voor rijden onder invloed, maar er zijn minder controles uitgevoerd.
Van Dalen zegt dat dit ook te maken heeft met de coronapandemie. "Tijdens de coronaperiode gingen mensen minder vaak naar buiten, maar het alcoholgebruik steeg. De pakkans leek voor veel mensen kleiner. Als er niet wordt gecontroleerd, dan gaan mensen zich niet aan de regels houden."
De politie zegt in een reactie dat er niet minder controles worden uitgevoerd, maar dat de controles op een andere manier gebeuren. Daardoor kan het lijken dat er minder controles zijn, maar dat klopt niet volgens de politie. "Ik geloof best dat dit klopt", aldus Van Dalen. "Maar dan krijg je dus dat mensen zich veilig wanen met een drankje op achter het stuur, omdat ze denken dat ze niet gepakt worden. Dat is gevaarlijk."
Transparanter over cijfers
"Handhaving blijft het beste wapen", zegt Van Dalen. "Maar er moet ook worden benadrukt hoe slecht alcohol is. Dat maakt dit kerstweekend pijnlijk duidelijk."
Volgens Van Dalen is het nu lastig om te weten hoeveel mensen er precies omkomen door rijden onder invloed, omdat mensen die zelf achter het stuur zaten en om het leven komen, niet meer worden gecontroleerd.
Van Dalen zou graag zien dat bij het naar buiten brengen van de cijfers over verkeersdeelnemers onder invloed een onderscheid wordt gemaakt tussen drank en drugs. "Dan kun je ook gericht beleid maken en dan zal je ook zien dat de grote meerderheid van de mensen die onder invloed rijdt, dit doet onder invloed van alcohol."
STAP wil meer alcoholcontroles
Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.