Binnenland
EO

Zutphen doet bloemen in de ban: 'Iemand die 100 wordt, geef je toch geen insectenhotel?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zutphen doet bloemen in de ban: 'Iemand die 100 wordt, geef je toch geen insectenhotel?'

Voortaan geeft de gemeente Zutphen geen bloemetje meer bij een jubileum of afscheid, maar wordt gekozen voor duurzamere initiatieven: bijvoorbeeld zaden, droogbloemen of een insectenhotel. Met dit besluit zet je de bloemensector in een negatief daglicht, vindt Ruud Steur, directeur van Bloemisten Netwerk Flora NL. "Je moet de sector juist belonen voor hun duurzame initiatieven", zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals een begrafenis of herdenking, wordt nog gekozen voor een ecologisch bloemetje, zegt het Zutphense raadslid Iris Vellema (Partij voor de Dieren), die met het idee kwam.

Ze wijst erop dat bloemen gif bevatten, doordat ze bespoten worden in de kassen. "Ook heb je te maken met CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Bovendien zijn we tegen de wegwerpcultuur: bloemen staan hooguit een week en worden dan weggegooid. Daarbij hebben insecten er ook niks aan."

'Bloemen dragen bij aan welzijn'

Ruud Steur, die zelf 23 jaar heeft gewerkt als bloemist, vindt het jammer. "In onze ogen zijn bloemen heel belangrijk voor mensen", zegt Steur, die bang is dat meer gemeenten volgen. "Wat we met dit besluit verliezen, zijn geluk en emotie. Bloemen hebben te maken met emotie: een lach en een traan. Veel onderzoeken tonen aan dat bloemen bijdragen aan het welzijn van de mens: aan gezondheid, geluk en blijheid."

Ook zet je bloemensector hiermee in een negatief daglicht, vindt hij. "De sector is enorm in beweging. Op het gebied van duurzaamheid wordt er enorm geïnvesteerd. We streven naar zo min mogelijk CO2-uitstoot en bestrijdingsmiddelen. Juist dat zou je moeten belonen, maar dit werkt demotiverend. Als je stopt met bloemen, zegt de sector: het heeft helemaal geen zin om te verduurzamen."

Ecologische bloembommetjes en insectenhotels

De vreugde die je ervaart bij het krijgen van een bloemetje moet blijven, zegt Vellema. "We vinden het belangrijk dat mensen elkaar cadeautjes geven uit mededogen en waardering. We willen de traditie niet afschaffen, maar een upgrade geven."

Zo moet het bloemetje plaats maken voor bijvoorbeeld ecologische bloembommetjes, zaden, "Dus de burgemeester gaat bij iemand die 100 jaar wordt, een insectenhotel brengen en denkt dat die mevrouw of meneer daar erg gelukkig van wordt? Wij weten als geen ander dat mensen blij worden van bloemen, en niet van een insectenhotel, met alle respect."

Bij bijzondere gelegenheden kunnen nog steeds ecologische bloemen worden aangeboden, zegt Vellema. "Wij vinden dit een hele positieve oplossing, doordat je bloemen vervangt door iets duurzamers waar je langer mee doet. En misschien word je daar veel blijer van, je hoeft geen stervend bosje bloemen weg te gooien."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie