Binnenland
AVROTROS

6 weken geboorteverlof voor partners: 'Meer vrijheid in werk en zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 6 weken geboorteverlof voor partners: 'Meer vrijheid in werk en zorg'

Vanaf morgen treedt de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) in werking. Partners van net bevallen stellen kunnen dan niet één, maar zes weken geboorteverlof opnemen. Hoe gaat dat in de praktijk uitpakken?

Emma Lok, directeur van WOMEN Inc. vindt het "een geweldig moment" dat morgen de uitbreiding ingaat. Het vormt volgens haar een belangrijke bijdrage aan de gelijke werk- en zorgverdeling tussen partners. "Partners kunnen dan vanaf het eerste moment bezig zijn met de ontwikkeling van hun kind en dat stimuleert vrouwen weer om zich te richten op hun carrière. Zo biedt het voor beiden meer vrijheid op het gebied van werk en zorg", vertelt Lok bij Stax&Toine.

Banketbakker Bob Kaptein gaf al geboorteverlof

Vanuit eigen ervaring besloot Bob Kaptein, eigenaar van twee banketbakkerijen, al in 2017 een maand volledig doorbetaald geboorteverlof te geven aan zijn werknemers. Hij noemt het "heel waardevol om in die maand zo’n kleine drommel te zien opgroeien" en "je krijgt een verplichting om de gelijke hoeveelheid activiteiten te doen in de huishouding en de opvoeding van de pasgeborene." Kaptein gunt dat zijn werknemers ook.

Een aantal bedrijven zoals Coca-Cola en ABN AMRO heeft vanaf het begin van dit jaar al zes weken geboorteverlof aangeboden, zo vertelt Lok van WOMEN Inc. Deze bedrijven weten vanuit zakelijk oogpunt dat een dankbare werknemer ook een blije werknemer is. "Het zorgt ook voor een stukje ziekteverzuim dat kan dalen", aldus Lok.

Verder uitbreiden naar 12 weken geboorteverlof

Zij ziet wel dat het extra geboorteverlof niet voor iedereen toegankelijk is, omdat partners maar 70 procent uitbetaald krijgen. Daarom vraagt Lok werknemers nu al dit aan te vullen tot 100 procent. Zij is er overigens voorstander van om het geboorteverlof nog verder uit te breiden, naar twaalf weken 'zodat het voor vaders en moeders gelijk is'.

Waarom Nederland, toch een progressief land, zo achterloopt in vergelijking met andere landen als het gaat om de duur van het geboorteverlof verklaart Lok uit het feit dat het traditionele rolpatroon van de zorgende moeder en werkende vader enorm is ingebakken in onze cultuur. "We hebben dat patroon eigenlijk niet goed doorbroken en niet goed geregeld in de wet. En daarom hebben we echt een beleidstekort op dit moment en ben ik heel blij dat we nu, met de uitbreiding van dit verlof, een deel van dit beleidstekort kunnen oplossen."

We zijn er nog niet

Voor Emma Lok is het meest ideale verlof een verlof dat 100 procent betaald wordt. Verder zouden ook zzp’ers onder de uitbreiding van het partnerverlof moeten vallen en is zij voorstander van het gelijktrekken van het verlof van mannen en vrouwen.

"Dus voor beiden twalf weken." Bob Kaptein sluit zich bij Lok aan, maar merkt daarbij op: "Het mooiste zou nog zijn als je twee partners de kans geeft om zelf nog te kunnen bepalen wie iets meer of minder werkt, want er kan soms een reden zijn om niet precies altijd fifty-fifty te doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie