Wolf in Nederland: liever kwijt dan rijk?
- Nieuws
- Wolf in Nederland: liever kwijt dan rijk?
Het is officieel: vanaf januari 2019 heeft de wolf zich gevestigd in Nederland. Reden genoeg voor Vroege Vogels om het laatste uur van de uitzending aan het dier te wijden. In de wolvenspecial hoor je wolvenexperts, een schapenhouder, een natuurfilosoof en te gast is historicus Dik van der Meulen, die met zijn boek over de wolf, De kinderen van de nacht, in 2017 de Jan Wolkers prijs won.
Dik van der Meulen over de wolf
Voor het eerst sinds 200 jaar lopen op de Veluwe twee wolven al meer dan zes maanden rond. Daarmee is de vestiging officieel. De zoogdierliefhebber hangt de slingers op, maar lang niet iedereen is blij met de komst van de Canis Lupus. Sterker nog, sommigen zijn de wolf liever kwijt dan rijk. Zij vinden ons land helemaal niet geschikt voor het dier. Of vinden dat mensen en vee beter beschermd moeten worden.
Geen reden tot paniek
Volgens Glenn Lelieveld, ecoloog bij de Zoogdiervereniging, hoeven we ons geen zorgen te maken. Hij is juist opgetogen over de komst van de wolf. Als we het dier met rust laten zal het niemand lastigvallen, want het is een vluchtdier en zeer schuw.
Bovendien eet de wolf ree of wild zwijn. De wolf zal alleen een schaap doden als de omstandigheden daartoe uitnodigen. En goede omheining is al voldoende om schapen te beschermen. "Probleemwolven" afschieten ziet Lelieveld echt als uiterste redmiddel, waarbij het nog maar de vraag is of afschot effectief is: "Waarschijnlijk lokt het alleen maar schade uit."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wolvensporen
De wolf in het echt zien? Die kans is erg klein. De kans is veel groter om sporen te vinden. Dierenspoorzoeker Jeroen Kloppenburg en boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten zijn allebei van Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van verschillende natuurorganisaties. Verslaggever Henny Radstaak ging in 2018 al met hen op zoek naar één van de twee Veluwse wolven, een vrouwtje.
Afgelopen zomer werden al keutels van de wolvin gevonden. Dat is volgens Wolven in Nederland een duidelijk teken dat een wolf een territorium aan het afbakenen is. Als het dier zes maanden sporen in hetzelfde gebied achterlaat, is er sprake van een vaste woonplek. En dat is nu dus zo ver.
Discussie over de wolf
Kan je zomaar de wolf ons land uit bonjouren? Waar de één blij is met de wolf in Nederland, ziet de ander liever dat hij weer zo snel mogelijk vertrekt. Hebben we daar wel wat over te zeggen? Want dat bepaalt de wolf zelf wel, zou je kunnen zeggen.
Waarom leidt de komst van de wolf tot zulke uiteenlopende reacties? Martin Drenthen is hoofddocent milieufilosofie aan de Radboud Universiteit. Volgens hem weet de wolf de discussie op scherp te stellen.
Filosoof Martin Drenthen over de wolf
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.