Binnenland
NOS

De helft van de kinderen en jongeren wordt verleid door reclames voor ongezond eten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De helft van de kinderen en jongeren wordt verleid door reclames voor ongezond eten

De helft van alle kinderen en jongeren in Nederland zegt dat ze worden verleid door reclames voor ongezond eten. Ze zien vooral veel reclames voor snoep en chips via sociale media. Dat blijkt uit een onderzoek van UNICEF Nederland. Leonie Barelds, voedingsdeskundige bij Unicef en initiatiefnemer van dit onderzoek vertelde erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Er is een boeiend verschil, hoe ouder de kinderen zijn hoe meer sprake er is van blootstelling aan reclames. Die groep heeft ook meer te besteden. Als ze ouder worden, zijn ze zich meer bewust van hoe reclames werken en zijn ze er meer vatbaar voor", legt Barelds uit.

Onvermijdelijke blootstelling

"Kinderen mogen officieel gezien tot 13 jaar niet op sociale media, toch krijgen ze het te zien omdat het overal om hen heen wordt aangeboden. De tienjarigen waren er al echt mee bezig. Een bekende sporter maakte reclame voor een ongezond product en daar begonnen de kinderen al over na te denken. Voor tieners zijn de mensen in hun omgeving belangrijk. Als deze mensen wat zeggen, dan ben je daar als kind vatbaar voor", vertelt de voedingsdeskundige.

"Jongeren hebben meer behoefte aan reclame en promotie voor gezonde voeding. Naar hun mening zijn het goede technieken om het eetpatroon in een bepaalde richting te stimuleren. Ook melden de jongeren dat voeding een vrije keuze is en dat de overheid niet alles moet opleggen. Voor tabak en alcohol zijn de jongeren zich meer bewust van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Hierdoor begrijpen ze de regels voor het reclame maken."

"Er is zoveel reclame voor ongezond voedsel dat je je kan afvragen in hoeverre je een eigen keuze hebt, als je er constant mee geconfronteerd wordt. Volgens de jongeren moet er op school ook aandacht komen voor gezonde voeding, in combinatie met regels en wetgeving. Jongeren weten goed wat gezond en ongezond is maar minder goed wat daar de impact van is. Er zijn kinderen met overgewicht, maar de effecten komen vaak op latere leeftijd. Het wordt dan ook moeilijker om gezond te eten", zegt Barelds.

"UNICEF Nederland biedt het rapport aan de staatsecretaris voor uitvoering van de wetgeving. Nu het kabinet is gevallen is het een mooi moment om te zeggen dat het belangrijk is dat voorbereidingen doorgang vinden. Anders zou het nieuwe kabinet dit rapport moeten opnemen in hun regeerakkoord", aldus Barelds.

Voeding

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie