Binnenland
KRO-NCRV

Geloof en homoseksualiteit: 'De kerk was ver weg maar God was dichtbij'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Geloof en homoseksualiteit: 'De kerk was ver weg maar God was dichtbij'

"Als de kerk mij niet accepteert, kan ik ook de kerk niet accepteren", zegt luisteraar Theo van Zelm over zijn 'coming-out' bij Spraakmakers, uitgezonden vanuit de Dominicanenkerk in Zwolle.

Video niet beschikbaar

Uit de meest recente Regenboog Index, die 46 kerkgenootschappen beoordeelt op lhbti-inclusiviteit, blijkt dat de meeste kerken in Europa ‘onvoldoende inclusief’ voor lhbti’ers zijn. De LHBTI+-gemeenschap heeft te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Wat betekent dit in de praktijk?

Gaat paus leer veranderen?

Paus Franciscus heeft eerder dit jaar ouders opgeroepen om hun kind niet te veroordelen als die homoseksueel is, en neemt daarmee het voortouw in homo-acceptatie, vindt Stijn Fens, journalist en Vaticaan-kenner. "Paus Franciscus is ook de eerste paus die het woord 'gay, homo' in de mond genomen heeft en hij heeft ontmoetingen gehad met transgender-mensen, homo’s en lesbiennes. In die zin geeft hij het voorbeeld. Maar laten we nu niet verwachten dat deze paus de leer gaat veranderen. Ik denk ook niet dat hij dat wil."

Paus Franciscus is paus van een wereldkerk, met bijvoorbeeld Afrikaans bisschoppen die niets willen weten van homoseksualiteit, zo legt Fens uit. "De paus wil duidelijk dat de houding naar homoseksuelen en andere mensen die uitgesloten worden veranderd, maar verwacht nou niet dat hij de leer gaat veranderen."

'Je mag het wel zijn maar niet lijfelijk belijden'

Homoseksualiteit en geloven, hoe gaat de orthodoxe kerk daarmee om? Aartspriester Willibrord van Ulft vertelt dat de orthodoxe kerk zich sterk vasthoudt aan traditie. "De persoonlijk benadering is het belangrijkste in de orthodoxe kerk. Hoe gaat de persoon om met het feit dat die homoseksueel is? Vanuit pastoraal oogpunt gaan we in gesprek met iemand, en vragen we; hoe geef je er in je dagelijks leven vorm aan?"

Van Ulft zegt dat de orthodoxe kerk niet positief tegenover homoseksualiteit staat: "Je mag het wel zijn maar niet lijfelijk belijden."

Direct lijntje met God

Dit is herkenbaar voor luisteraar Theo van Zelm. Toen hij uit de kast kwam werd vanuit de kerk tegen hem gezegd: 'Je mag het wel zijn, maar je mag het niet doen'. Dit was voor hem de reden om de kerk los te laten. "Als de kerk mij niet accepteert kan ik ook de kerk niet accepteren", zegt hij in de uitzending.

Van Zelm vertelt dat hij nu een "direct lijntje met de schepper" heeft. "Ik heb een goddelijk leven gehad, de kerk was ver weg maar God was dichtbij."

Spraakmakers komt vandaag live vanuit de Dominicanenkerk in Zwolle. Deze katholieke kerk is één van de drie kerken in Nederland die verlicht is in regenboogkleuren. Dit in het kader van de campagne #liefdeisvooriedereen van omroep KRO-NCRV

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie