Binnenland
PowNed

Douane onderschept voor bijna 53 miljoen euro aan namaakartikelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Douane onderschept voor bijna 53 miljoen euro aan namaakartikelen

Van fake-Nikes tot nep-Rolexen: de douane heeft in 2022 bijna 1,6 miljoen namaakartikelen in beslag genomen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020, toen het nog om ruim 850.000 stuks ging. Dat blijkt uit cijfers van de douane waar Het Misdaadbureau inzage in kreeg. In totaal hebben de in beslag genomen namaakartikelen een duizelingwekkende economische waarde van bijna 53 miljoen euro.

In het afgelopen jaar is het vaakst namaakspeelgoed ontdekt door de douane. Zo is er een grote partij knuffels van het merk Huggy Wuggy in beslag genomen en is er veel fake-LEGO aangetroffen. Verder onderschepte de douane vooral namaakmedicijnen zoals nep-Viagra en nep-alcohol zoals wodka, whisky en champagne.

Nep-Gucci en fake-airpods

De douane onderschepte opvallend veel tassen in het afgelopen jaar: meer dan 15.000 stuks met een waarde van meer dan 8,5 miljoen euro. Het gaat om namaak-tassen van bekende modehuizen, zoals Louis Vuitton en Gucci. Ook het aantal in beslag genomen telefoononderdelen is fors gestegen. Het gaat vaak om telefoonladers en airpods. De douane onderschepte meer dan 700 horloges met een economische waarde van meer dan acht miljoen euro. Veel nep-Rolexen, maar ook vaak van andere grote merken zoals Patek Philippe en Breitling.

Namaak-botox

Opmerkelijk is de explosieve stijging van namaak lichaamsverzorgingsproducten. Het afgelopen jaar is door de douane ruim 75 keer meer in beslag genomen dan in 2021. React, een non-profitorganisatie met ruim 330 leden die wereldwijd optreedt tegen merkvervalsing, is bezorgd over het grote aantal namaakverzorgingsproducten dat in omloop is. Ronald Brohm, directeur React: "We zien namaakzalfjes, maar ook namaak-opvulmiddelen voor het gezicht. Consumenten kopen die producten via het web rechtstreeks bij de fabrikant. De nepartikelen zijn niet gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid, met alle risico’s van dien."

Lizenka Adriaanse, cosmetisch arts van het Erasmus MC gespecialiseerd in complicaties, krijgt patiënten op haar spreekuur waarbij het mis is gegaan met fillers in het gezicht of in de billen. "Patiënten die bij ons komen met complicaties hebben negen van de tien keer geen idee wat er bij hen geïnjecteerd is, voor ons is dat ook niet altijd te achterhalen. Patiënten die niet goedgekeurde fillers in hun gezicht hebben, zullen daar niet aan doodgaan, maar ze kunnen er wel verminkt door raken. De gevolgen van een brazilian buttlift - waar oneigenlijke producten voor zijn gebruikt - kunnen nog groter zijn. Er zijn mensen aan overleden die hieraan in het buitenland behandeld zijn." Adriaanse roept mensen op een behandelaar in ons land te kiezen die een keurmerk heeft en je te verdiepen in de producten die gebruikt worden.

Het WNL-programma Het Misdaadbureau staat vrijdagavond vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van de illegale handel in namaakartikelen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie