Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: 'Overheid heeft daarin ook een taak'
- Nieuws
- Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: 'Overheid heeft daarin ook een taak'
De overheid moet de gezondheidszorg door een veel breder perspectief bekijken, zo vinden voorzitter van het Zilveren Kruis Georgette Fijneman en voorzitter van het St. Antionius Ziekenhuis Luc Demoulin. Dan gaat het om pijnlijke keuzes, waaronder preventie. "De helft van de Nederlanders is te dik, 20 procent rookt, 15 procent drinkt te veel. De gemiddelde Nederlanders zit 2,5 uur per dag voor de televisie. Daar word je allemaal niet gezond van", zegt Demoulin in WHL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Dus ik denk dat de overheid ook een taak heeft om dat duidelijk te maken aan de bevolking. Dat die ook een bijdrage kan leveren aan de verlichting van de druk op het systeem."
Video niet beschikbaar
Fijneman vult aan: Wat ik vaak hoor van artsen in het ziekenhuis is dat mensen eisen, soms met geweld, dat alles voor hen uit de kast getrokken moet worden. Dus we moeten ook zorgen dat we ons met elkaar realiseren dat we allemaal een rol hebben in het behapbaar houden van de zorg."
De zorgbestuurders onderschrijven hiermee de oproep die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) al langer doet. Zo is de WRR voorstander van de suikertaks en zou ze graag minder verkooppunten voor alcohol zien. "Je moet actief politiek investeren in brede preventie, door de gezondheid ook vanuit andere beleidsterreinen te bevorderen", zegt Marianne de Visser van de WRR. "Dan moet je denken aan armoedebestrijding, goed onderwijs, passend werk en een dak boven je hoofd."
Deze punten staan al decennialang op de agenda van de politiek. Ook in het Integraal Zorgakkoord van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is terug te vinden dat er op dit punt beter samengewerkt moet worden met andere ministeries. "Maar het is kennelijk verbazingwekkend moeilijk om handen en voeten te geven", zegt De Visser.
Pijnlijke keuzes
Het debat over pijnlijke keuzes in de zorg blijft logischerwijs altijd een moeilijke. Zo maakte Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) heel wat los toen ze de discussie aanging over het medisch overbehandelen van ouderen.
Fijneman geeft aan dat veel van dit soort onderwerpen vaak snel afgeschoten worden. "Heel vaak wordt er in de zorg ‘een’ voorbeeld genoemd van iemand waar dat niet voor gaat werken. Terwijl als je op die manier blijft redeneren, kom je natuurlijk nergens." Fijneman wijst erop dat er voor die personen heus wel passende zorg zal worden geleverd. "Daarvoor zijn artsen opgeleid", zegt ze. "Maar we moeten met elkaar voorkomen dat we elke keer dat voorbeeld doen dat níét kan."
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.