Hoe goedkoop plastic uit het buitenland een gevaar vormt voor Nederlandse recyclingbedrijven
- Nieuws
- Hoe goedkoop plastic uit het buitenland een gevaar vormt voor Nederlandse recyclingbedrijven
Door spotgoedkoop plastic uit het buitenland gingen dit jaar al vijf Nederlandse plastic recyclingbedrijven failliet. Daarom vraagt de afvalsector nu het kabinet om hulp. Voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven Bart van de Leemput stond vanmiddag met een petitie in Den Haag. Hij vertelt erover in de uitzending van EenVandaag.
Video niet beschikbaar
"Het gaat om miljoenen verliezen", vertelt voorzitter Bart van de Leemput van de Vereniging Afvalbedrijven. "Het gaat echt heel slecht met de plastic recycling sector in Nederland doordat de markt wordt overspoeld door spotgoedkoop nieuw plastic uit Amerika en gerecycled plastic uit China."
Hulp van de overheid
In januari viel Umincorp in Rotterdam om en in juli het Schiedamse Ecocircle en TRH Recycling uit Emmen. In oktober volgde Ioniqa in Eindhoven en eind november ging VinylRecycling in Lelystad failliet. Om de felle concurrentie met het buitenland aan te kunnen vraagt de afvalsector nu hulp van de overheid.
"Samen met de Federatie Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie (NRK), de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Plastics Europe Nederland en VNO-NCW hebben wij zojuist een petitie aan het kabinet overhandigd", vertelt Van de Leemput. "Het moet onmogelijk worden gemaakt om nieuw plastic en plastic recyclaat van buiten Europa af te nemen ten koste van Europees plastic recyclaat. Recyclaat uit Europa moet op één komen."
Circulaire economie
Van de Leemput is bang dat er meer recyclingbedrijven failliet zullen gaan als de import van nieuw plastic uit het buitenland niet stopt. "Er komt dan niets terecht van de circulaire economie die de overheid zo graag wil."
De bedoeling is dat onze economie in 2050 'circulair' is, wat betekent dat we afval niet meer weggooien of verbranden maar hergebruiken. Alle plastic verpakkingen moeten dan van gerecycled materiaal en hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt. Dit om te voorkomen dat er in 2050 straks meer plastic dan vis in de oceanen zit.
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.