Binnenland
KRO-NCRV

Met hersenschudding op Lowlands: ervaar het voor de wetenschap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met hersenschudding op Lowlands: ervaar het voor de wetenschap

Muziek, theater, drank en ook: wetenschap. Vandaag begint Lowlands en zoals al jaren gebruikelijk, is daar ook weer een terrein geweid aan de wetenschap: Lowlands Science. Dit jaar wordt onder andere onderzocht hoe een hersenschudding ervaren wordt. Initiatiefnemer Suzie Kamps vertelde erover bij Spraakmakers.

Jim Jansen en Suzie Kamps over wetenschappelijk onderzoek op Lowlands

Video niet beschikbaar

Unieke manier van onderzoeken

Een onderzoek doen op Lowlands werkt volgens Kamps erg effiecient. "Je kunt eigenlijk in één weekend je hele onderzoek opzetten plus data verzamelen, en dan weer inpakken en analyseren." En dat is volgens Kamps best wel uniek.

Onderzocht wordt wat er gebeurt op het moment dat iemand een hersenschudding heeft. "Om zo goed in kaart te brengen hoe in lekentaal een hersenschudding wordt omschreven", vertelt Kamps. Ook wordt gekeken welke taken men moeilijk vindt om te doen wanneer er sprake is van een hersenschudding.

Hersenschudding herkennen

Een hersenschudding is niet op een scan te zien, maar een arts moet dit op basis van klinische symptomen vaststellen. Daarom is het belangrijk te weten hoe iemand dit omschrijft. Niet alleen voor de arts, maar ook voor de patiënt. "We merken in de spreekkamer dat mensen het zelf niet zo snel herkennen." Volgens Kamps is er namelijk soms wat verwarring over wat een hersenschudding precies is. "Mensen denken vaak dat je echt buiten bewustzijn moet zijn geweest of geheugenverlies moet hebben, maar vaak kan wat hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid ook al duiden op een hersenschudding."

Hersenschudding door een bril

Het Alzheimercentrum Amsterdam van het UMC Heeft op Lowlands een lab gebouwd met onderzoekers die mensen door een circuit meenemen terwijl zij een gesimuleerde hersenschudding ervaren. Dat gebeurt door middel van een bril. "Mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken dat we ze daadwerkelijk een klap op het hoofd bezorgen", zegt Kamps.

"De bril lijkt een beetje op een duikbril. En daar zit een lens in alsof je de symptomen van een hersenschudding hebt", vertelt Kamps. "Als je de bril afzet, is er niets meer aan de hand. Dus het is veilig en je hebt er daarna ook geen last meer van." Mochten mensen zich tijdens het gebruik van de bril toch niet lekker voelen, mogen ze natuurlijk altijd stoppen, vertelt Kamps. "We houden dat goed in de gaten."

Terwijl mensen door de bril ervaren hoe het is om een hersenschudding te hebben, moeten ze een aantal taken uitvoeren waarbij het denkvermogen of de motoriek gebruikt moet worden. Vervolgens wordt de deelnemers gevraagd wat ze moeilijk vonden om uit te voeren. "En dan kunnen we ook nog kijken: wat gebeurt er als mensen een slokje alcohol op hebben en wat is het verschil tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld", vertelt Kamps.

Meer informatie

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie