Binnenland
BNNVARA

Is een bedrijf zelf ook schuldig aan discriminatie als het zijn werknemers niet steunt als ze een zaak aanspannen tegen racisme op het werk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een bedrijf zelf ook schuldig aan discriminatie als het zijn werknemers niet steunt als ze een zaak aanspannen tegen racisme op het werk?

Is een bedrijf zelf ook schuldig aan discriminatie als het zijn werknemers niet steunt als ze een zaak aanspannen tegen racisme op het werk? Over die vraag boog het College voor de Rechten van de Mens zich naar aanleiding van een zaak in een callcenter van de GGD in Zuid Limburg. Een zaak die door callcentermedewerker Rozy Henrietta werd aangespannen, samen met jurist Mirjam Admiraal. Samen vertellen ze erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het incident waar het om draait gebeurde midden in de coronaperiode, Rozy werkte destijds voor de GGD. Zij kreeg een belletje binnen omtrent coronavaccinaties, de beller wilde graag een vaccin krijgen. Henrietta: "Gezien de regels die op dat moment geldig waren, mocht zij dat vaccin niet krijgen. Zij werd boos, begon te schelden en noemde mij 'racist' en 'kanker zwarte'. Ik heb dit direct gemeld bij mijn leidinggevende, en toen begon eigenlijk het probleem."

Aangifte

Het protocol van haar leidinggevende schrijft voor dat in het geval van agressie of intimidatie er aangifte gedaan wordt. "Ik dacht: 'logisch, dit is een overheidsinstelling, wij doen aangifte.' Maar dit bleek niet zo logisch te zijn." De eerste weken na het voorval wordt Henrietta niet gehoord en hoort ze het geluid dat er geen aangifte wordt gedaan door de werkgever. Totdat ze een hoge baas mailt met de boodschap: 'Een werkgever die wegkijkt bij racisme, is zelf ook racistisch.' Men begon haar serieuzer te nemen, maar probeerde alsnog de aangifte uit haar hoofd te praten. Henrietta: "Toen ik de afspraak had gemaakt om de aangifte te doen, kreeg ik een gesprek met twee teamleiders waarin ik een uur lang onder druk werd gezet om die aangifte niet te doen."

Verplicht

Jurist Mirjam Admiraal staat Rozy bij: "Veel organisaties weten wel dat je zelf niet mag discrimineren, maar op het moment dat dat van extern komt heb je wettelijk een verplichting om daar adequaat tegen op te treden." In elke zaak is het afhankelijk van de situatie wat dan wel adequaat wordt geacht. Admiraal: "In deze zaak zegt het College: 'Je moet het slachtoffer centraal zetten' dus luisteren naar wat deze persoon nodig heeft, en niet zelf bepalen wat in proportie is."

Uiteindelijk heeft het College inderdaad geoordeeld dat door onvoldoende gehoord te geven aan Henrietta's wens, zij zich schuldig hebben gemaakt aan racisme. Dat heeft geen juridische gevolgen in de zin van een schadevergoeding of iets dergelijks. Mocht Rozy Henrietta de zaak toch naar een rechter brengen, heeft deze de plicht het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens mee te wegen. Henrietta is er nog niet over uit of zij dit ook gaat doen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie