Wekenlang thuis met het hele gezin: zo voorkom je ruzies
- Nieuws
- Wekenlang thuis met het hele gezin: zo voorkom je ruzies
Veel mensen zitten thuis door de corona-noodmaatregelen, vaak met hun hele gezin. Het gaat wekenlang duren en het einde is nog niet in zicht. Een compleet nieuwe situatie en dat levert spanning achter de voordeur op.
Wie zorgt voor de kleine kinderen? Mogen je pubers wel of niet de deur uit? Hoe lang mag er gegamed worden? Hoe blijft het huis schoon? Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont snapt dat er conflicten ontstaan: "Waar belangen botsen, ontstaan spanningen. Er is geen reden om te denken dat strijd met bijvoorbeeld pubers er nu niet zal zijn."
Urgentie
Volgens de ontwikkelingspsycholoog kun je kinderen vanaf een jaar of 7 betrekken bij de plannen: "Laat wel de urgentie zien, maar niet alleen maar zeggen 'doe het zus en zo'. Zorg voor de goede informatie en laat ze meedenken over de oplossingen."
Ook bij zoiets dwingends zoals noodmaatregelen, moet volgens Pont dialoog centraal staan: "Als je die belangen uitspreekt, kun je plannen maken. Wat zou ik van jou willen? En wat zou je van mij willen? Oké, we accepteren de situatie. En dan kun je afvragen: hoe gaan we dit varkentje wassen? Hoe gaan we deze dag indelen? Je ziet het ook bij mensen in een isolatiecel. De mensen die het minst gek worden, zijn de mensen die een schema maken."