Binnenland
BNNVARA

'We moeten niet van het gas af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten niet van het gas af'

Als het aan het kabinet ligt gaat Nederland zo snel mogelijk van het gas af. Maar overhaast van het gas af gaan, is niet verstandig, zegt professor David Smeulders van de TU Eindhoven in Vroege Vogels: "Ik denk dat we daar heel voorzichtig mee moeten zijn."

Niet van het gas af

Niet genoeg duurzame energie

"Als je inderdaad nu zegt 'we gaan van het gas af', ik heb het dan over de huishoudens die op dit moment ter discussie staan, dan moet er op een andere manier natuurlijk wel iets aan energie de huizen binnenkomen", legt Smeulders uit. Op dit moment wordt er gedacht aan elektriciteit als vervanging voor het gas. Maar, dat betekent dat er een flinke verzwaring van het net komt en volgens professor Smeulders is er nog niet genoeg duurzame energie: "Dus zoals het er nu voorstaat zou die elektriciteit komen van kolen- en gascentrales. Dus dat betekent dat gas uit de huizen wordt vervangen door gas in de centrales. Dus daar schieten we niks mee op."

Quote

Het is natuurlijk heel makkelijk om gas te associëren met de duivel op dit moment, met de aardbevingen in Groningen.

David Smeulders

Oftewel, als we te snel overschakelen op warmtepompen zal de CO2 uitstoot de komende jaren eerder stijgen dan dalen. "Het is natuurlijk heel makkelijk om gas te associëren met de duivel op dit moment, met de aardbevingen in Groningen." Het gas moet volgens Smeulders ook zeker niet meer uit Groningen komen: "Laat dat gas lekker zitten, we hebben ook nog gas elders, bijvoorbeeld in de Noordzee. En aan de andere kant zijn er ook nog landen om ons heen die nog aardgas in voorraad hebben. Het kost natuurlijk wel geld, maar het kost natuurlijk wel iets als je duurzaamheid wil propageren."

Mooie kanten van gas

"Aan de andere kant zitten er aan gas ook heel veel mooie kanten", zegt Smeulders. Zo is gas altijd twee keer zo schoon als kolen. Smeulders: "Het is fossiel maar je zou kunnen zeggen het is ook een stap op weg naar duurzaamheid." Volgens Smeulders is het dus ook een veel betere stap om de kolencentrales geleidelijk te sluiten. Maar de vraag blijft, wat moet daar dan voor in de plaats komen?

Quote

Het kost natuurlijk wel geld, maar het kost natuurlijk wel iets als je duurzaamheid wil propageren

David Smeulders

Waterstofgas

Het huidige aardgasnet kan in de toekomst ook gebruikt gaan worden voor waterstofgas. Dit gas dat geen CO2 uitstoot geeft, kan gebruikt worden in de bestaande verwarmingsketels. Met een kleine aanpassing draaien er nu al HR-ketels met 50 procent aardgas en 50 procent waterstofgas. En volgens producenten van verwarmingsketels kan dit ook naar bijna 100 procent waterstof.

Een groot probleem van zon- en windenergie is dat het lastig is op te slaan. Als er teveel opgewekt wordt voor de vraag, worden er nu al windmolens afgeschakeld. Veel beter is het als die energie gebruikt kan worden voor het maken van waterstofgas.

Quote

Dus dat betekent dat gas uit de huizen wordt vervangen door gas in de centrales. Dus daar schieten we niks mee op

David Smeulders

Waterstof in energietransitie

Nieuwbouwhuizen hoeven sinds 1 juli geen verplichte gasaansluiting meer te hebben. Smeulders vind dat geen goed idee. Het aardgasnet moet goed onderhouden blijven, zodat het in de toekomst voor waterstofgas gebruikt kan worden. Alleen de druk moet iets omhoog, omdat het gas minder energie bevat per kubieke meter dan aardgas.

In het Voorstel voor een klimaatakkoord staat ook een paragraaf over de rol die waterstof kan gaan spelen bij de energietransitie. Groene waterstof heeft de voorkeur. Dat is waterstof die geproduceerd wordt met elektriciteit uit duurzame bronnen, zoals zon en wind.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie