Binnenland
BNNVARA

Van oernatuur naar nu: hoe de Nederlandse natuur zich aanpast aan verstedelijking

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Van oernatuur naar nu: hoe de Nederlandse natuur zich aanpast aan verstedelijking

Hoe zag Nederland er duizenden jaren geleden uit? Of beter nog: wat hoorde je toen als je door het landschap wandelde? Dat hoor je in de Vroege Vogels-podcast Zo Klonk Nederland. De reis door de Nederlandse natuur die in de podcast wordt gemaakt, gaat in de achtste aflevering niet ver terug in de tijd. Hier hoor je hoe de natuur zich aanpast aan verstedelijking en hoe er toch nog oernatuur in Nederland te vinden is.

#8 - Zo klonk Nederland afl. 8: oernatuur in een door mensen gedomineerd land - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

Op het platteland is het nog steeds stil. Maar zoals de afgelopen honderdduizend jaar ons hebben laten zien, komen er altijd weer nieuwe natuurgeluiden bij. Afkomstig van dieren die op eigen kracht ons land binnenwandelen, vliegen of kruipen óf die een handje worden geholpen door de mens. Zoals de halsbandparkiet, die hier van oorsprong helemaal niet voorkomt. De halsbandparkiet is ooit vrijgelaten of ontsnapt, dat is nog steeds een beetje de vraag, er gaan een aantal theorieën over rond. Van oorsprong komen ze uit Azië.

Wolf en tauros

Een dier dat op eigen kracht naar Nederland is gekomen, is de wolf. Na 150 jaar afwezigheid kwam hij Nederland weer binnengewandeld. Ooit werkten de jagers/verzamelaars samen met de wolf. Maar de relatie tussen mens en dier is door de eeuwen heen veranderd. Niet iedereen zit op de wolf te wachten.

Intussen vindt in sommige natuurgebied ook 'rewilding' plaats: de oeros, de voorouder van alle runderen, is allang uitgestorven, maar de tauros is een waardige opvolger, een oeros 2.0. Taurossen creëren echt het landschap. Ze maken het open, ze migreren. Op de ene plek eten ze veel, op de andere plek eten ze weinig. Daardoor ontstaat een heel divers mozaïek, waar bijvoorbeeld insecten weer goed bij gedijen. Goed voor de biodiversiteit dus.

Stem op onze podcast

Is de Vroege Vogels podcast Zo klonk Nederland jouw favoriete podcast van dit jaar? Dan kun je er op stemmen voor de Dutch Podcast Awards publieksprijs. Elke podcast van Nederland komt in aanmerking voor deze prijs. Hoe kun je stemmen? Dat is heel simpel! Klik op deze link en vul je gegevens in. Bevestig je stem door op de link in je email te klikken, want alleen dan is je stem geldig.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie