Woningmarkt op slot: 'schuif 55-plussers door naar andere woning'
- Nieuws
- Woningmarkt op slot: 'schuif 55-plussers door naar andere woning'
[AVROTROS] De woningmarkt zit op slot. Er worden te weinig woningen bijgebouwd en koophuizen worden steeds prijziger. Starters vallen tussen wal en schip: ze verdienen teveel voor sociale huur en te weinig voor een goede hypotheek. Hoe is het toch mogelijk om aan een betaalbare woning te komen?
Woningmarkt op slot: 'schuif 55-plussers door naar andere woning'
Starters die op zoek gaan naar hun eerste woning of ouderen die een woning hebben die eigenlijk veel te groot voor ze is: het zijn twee voorbeelden van mensen voor wie het lastig kan zijn om een betaalbare (andere) woning te vinden.
Tienduizenden huizen per jaar nodig
"Nederland heeft de komende tien jaar zo'n 200.000 woningen nodig." Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Hij houdt zich bezig met de hervorming en het functioneren van de woningmarkt. "De komende jaren moeten er een miljoen woningen bijkomen. Elk jaar komen er 80.000 huishoudens bij en er worden tien- tot vijftienduizend woningen per jaar gesloopt." Dan heb je volgens Boelhouwer veel woningen nodig. "Het probleem speelt zich af in een geconcentreerd gebied: in de Randstad, een beetje in Brabant, Arnhem en Nijmegen. Daar is de bevolking harder gegroeid dan het aantal woningen."
'Er is niet tegenop te sparen'
Wie achttien wordt, wordt geadviseerd om zich in te schrijven bij een woningcorporatie of Woningnet. "Vergeet niet om dat jaarlijks te verlengen", tipt Boelhouwer. Middeninkomens is het moeilijker voor om een woning te krijgen, want die verdienen teveel voor een sociale huurwoning. "Dan moet je in de particuliere sector gaan zoeken. Het enige dat die mensen kunnen doen is langer thuis blijven wonen, sparen en dan een huis kopen." De prijzen van woningen stijgen zo hard dat er niet tegenop te sparen is. Mensen met een hoger inkomen kunnen juist het best kopen. De hypotheekrente is laag waardoor je woonlasten relatief laag zijn. "Het is alleen wel lastig om de juiste woning te vinden."
'Het is lastig maar mogelijk'
Boelhouwer zegt dat het niet onmogelijk om een huis te kopen hedendaags. "Buiten de Randstad bestaan er zelfs nog plaatsen waar de huizenprijzen zijn gedaald. Richting Flevoland of op een andere plek in Noord-Holland dan Amsterdam, daar zijn de prijzen op een heel ander niveau." Je kan er ook voor kiezen om juist klein te wonen, in zogenaamd microwoningen of 'tiny houses'. In Amsterdam en Utrecht worden appartementen aangeboden van dertig vierkante meter. Prima als je net bent afgestudeerd. "Je kan ook met andere mensen een huis delen. Dat zie je steeds meer gebeuren dat mensen met z'n tweeën een huis delen en dat coöperaties contracten aanbieden voor twee alleenstaanden." Boelhouwer zegt dat dat 'friends-contracten' heten. "Als je wil wonen in de stad moet je je wensenpakket aanpassen."
Zoals gezegd moeten jongeren zich zo snel mogelijk inschrijven bij een woningcoöperatie of Woningnet als ze achttien worden. Daarnaast kunnen jongeren antikraak wonen, maar dat gebeurt volgens Boelhouwer steeds minder. Ook noemt hij de optie om op een camping te wonen. "Hoewel permanent wonen niet is toegestaan gebeurt het wel."
Hoogste bod: is dat netjes?
Er zijn voorbeelden bekend dat veertig potentiële kopers een bod uitbrengen op een huis. De verkoper kiest uiteindelijk het hoogste bod. Is dat nog wel netjes. Boelhouwer zegt dat de verkoper de makelaar de opdracht heeft gegeven een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor zijn huis. Dat is de markt. "Het is niet gereguleerd in de vrije sector. Degene die het meest kan betalen krijgt de woning."
Ondoorzichtige loting bij nieuwbouwprojecten?
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je in te schrijven bij een nieuwbouwproject. "Bij vrijesectorwoningen gelden er geen distributieregels, dus de ontwikkelaar mag de woningen ook aan z'n vriendjes uitdelen. Soms zijn er lotingen, dan wordt het heel eerlijk gedaan", aldus hoogleraar woningmarkt Boelhouwer.
Zet huizen op een efficiëntere manier in
Wat kunnen we in Nederland doen om de woningmarkt op gang te krijgen? Boelhouwer zegt dat we woningen op een efficiëntere manier moeten inzetten. "De groep 55-plussers moet je iets anders aanbieden zodat de grotere huizen beschikbaar komen voor de gezinnen." Op die manier kunnen ouderen, als de kinderen het huis uit zijn, doorschuiven naar een geschiktere woning. "Verdeel de bevolking over het aantal beschikbare woningen. Dat is ook lastig dus gooi ook de productie omhoog. We moeten bouwen, bouwen bouwen!"
Video niet beschikbaar
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.