Binnenland
BNNVARA

Tips om de totale maansverduistering niet te missen

foto: Bron Skyvandetelescopefoto: Bron Skyvandetelescope
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips om de totale maansverduistering niet te missen

Op vrijdagavond 27 juli is er een mooie totale maansverduistering te zien. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar om de paar jaar kunnen aanschouwen. Wetenschapsjournalist Govert Schilling legt uit waarom de maan dan een rode gloed krijgt. In Vroege Vogels vertelde Schilling dat hij in 1972 definitief voor de sterrenkunde viel toen hij als klein jongetje voor het eerst door een telescoop keek. Zijn fascinatie voor de sterrenkunde begon als hobby en nu is hij wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde.

Totale maansverduistering op 27 juli 2018

Een totale maansverduistering is betrekkelijk zeldzaam, gemiddeld eens in de paar jaar. Schilling beschrijft een maansverduistering als 'de krenten in de pap voor een sterrenkundigen' en zal er zijn agenda voor vrijmaken. Het natuurverschijnsel duurt een paar uur waardoor de kans groot is dat je het te zien krijgt, zelfs als het wisselend bewolkt is.

Rode gloed van de maan

Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn, een maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een sfeervolle donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht gefilterd door de dampkring schijnt. Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan waardoor wij het kunnen zien.

Als extraatje is aanstaande vrijdag onder de verduisterende maan de rode planeet Mars te zien. Deze doet denken aan een heldere oranjerode ster. Normaal valt deze planeet weg in het licht van de maan, maar tijdens de verduistering zal ook deze planeet oranjerood oplichten.

Tips om de maansverduistering te zien:

  • Ga om 21:20 klaarzitten
  • Draai je stoel naar het zuidoosten
  • Zorg dat je vrij zicht op de horizon hebt
  • Rode maan komt 21.30 op in het zuidoosten
  • Einde van de rode gloed is 23.13
  • Om 00.30 kan je weer naar bed
  • En vooraf duimen dat er geen bewolking is!

Dit natuurverschijnsel gaat vast weer mooie plaatjes op leveren. Mocht je een foto maken, upload deze op Fotopagina van Vroege Vogels, zodat bezoekers er van kunnen genieten.

Verloop van de maansversduistering

Vanuit Nederland en België is het begin van de eclips niet waarneembaar (de maan komt pas rond 21.30 uur op), maar de totale fase en het einde van de verduistering zijn wel goed te zien.

  1. Begin bij schaduwverduistering (19.15 uur)
  2. Begin totale verduistering (21.30 uur) - Maan komt op in het zuidoosten
  3. Maximum (22.22 uur)
  4. Einde totale verduistering (23.13 uur)
  5. Einde gedeeltelijke verduistering (00.19 uur)
  6. Einde bijschaduwverduistering (01.29 uur)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter. Op de Fenolijn kunnen luisteraars van Vroege Vogels de hele week bijzondere waarnemingen uit de natuur inspreken. Het gaat dan om de eerste keer in het jaar dat je bijvoorbeeld een klaproos ziet bloeien of zeldzame vlinder in de tuin waarneemt. Wil jij ook je waarnemingen doorgeven? Dat kan via de Fenolijn 035 - 67 11 338. Vermeld bij het inspreken wel duidelijk de vindplaats (plaatsnaam en straat).

Ster advertentie
Ster advertentie