Vanaf 2035 alleen nog verkoop van emissievrije auto's
- Nieuws
- Vanaf 2035 alleen nog verkoop van emissievrije auto's
Na veel overleg is er nu een akkoord. In de Europese Unie mogen vanaf 2035 alleen emissievrije auto's verkocht worden om bij te dragen aan een klimaatneutraal Europa. Auto's die rijden op benzine, diesel of lpg mogen niet meer worden verkocht. Jan Huitema is Europarlementariër namens de VVD en was betrokken bij de onderhandelingen. Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog bij de TU Delft, vertelt samen met Huitema in het Radio 1 Journaal hoe haalbaar deze plannen zijn.
Vanaf 2035 alleen emissie-vrije auto's
Goedkoper
Huitema vertelt hoe de plannen tot stand kwamen. "Er was heel veel angst dat de Europese Commissie, het parlement en de lidstaten er niet uit zouden kunnen komen, maar dat bleek ongegrond. Alle autobedrijven staan achter het plan, dus dat maakt het een stuk makkelijker. Autorijders van benzineauto's kunnen gewoon in hun oude wagen blijven rijden. Maar er komen meer elektrische modellen op de markt."
Huitema legt uit dat de elektrische auto goedkoper wordt dan het kopen van een auto die op gas rijdt. "Er zijn steeds meer mensen die overstappen op elektrisch rijden, omdat gasprijzen duur zijn. Maar het is duurder om een elektrische auto te kopen. Met deze wetgeving willen wij dat alle modellen auto's schoon gaan worden vanaf 2035, maar dat ook de aanschafprijs naar beneden gaat. Dat kan, omdat autofabrikanten zich niet meer hoeven te richten op de ontwikkeling van de verbrandingsmotor, maar alleen op de schone variant van een motor en daar dus al hun geld op kunnen inzetten. Elektrische auto's zullen dus zelfs goedkoper worden dan auto's met een verbrandingsmotor", vertelde Huitema.
Niet haalbaar
Echter heeft industrieel ecoloog Sprecher daar een andere gedachte over. "Het is een fantastisch idee dat dit gebeurt en ook heel erg belangrijk. Maar de omliggende aanname dat je auto's die op fossiele brandstof werken kan vervangen met elektrische auto's op die schaal? Ik denk niet dat dat gaat lukken."
Sprecher legt uit dat dat te maken heeft met het verzamelen van de grondstoffen die nodig zijn voor de bouw van elektrische auto's en de accu's in die wagens. "Simpelweg omdat opschaling van de infrastructuur en van de mijnbouw niet is geregeld. Een nieuwe mijn bouwen duurt 10 tot 15 jaar. Je wilt over 12 jaar al geregeld hebben dat niemand meer auto's koopt die op gas rijden? Dan had je allang moeten zijn begonnen met het maken van de nieuwe mijnen. Maar dat is niet gebeurd, dus dan gaat het ook niet lukken", eindigt Sprecher. Huitema ziet het anders. "Ik ben iets minder negatief dan meneer Sprecher. Er zijn heel veel studies gedaan dat deze transitie kan. De autofabrikanten staan hier ook achter, dat zouden zij ook niet zomaar zeggen. Zij hebben ook al een plan gemaakt", eindigt Huitema.
item auto's
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.