Geen onderwijs op UvA: 'Voelt als een nederlaag'
- Nieuws
- Geen onderwijs op UvA: 'Voelt als een nederlaag'
Nog steeds werd er dinsdag door studenten gedemonstreerd bij universiteiten, uit protest tegen Israëls militaire operatie in Gaza. De militaire eenheid hoefde niet in actie te komen, maar onderwijs was er niet op de Universiteit van Amsterdam. "Dat voelt als een nederlaag", zegt demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Video niet beschikbaar
Dinsdag en woensdag houdt de Universiteit van Amsterdam de deuren dicht, vanuit veiligheidsoverwegingen. "Het is een groot recht om te mogen demonstreren, maar dat moet veilig zijn en het onderwijs moet doorgaan. En nu zien we dat die veiligheid voorop komt en het onderwijs is gestopt. Dat is vreselijk nieuws voor iedereen en het is jammer dat we op dit punt zijn gekomen", zegt Dijkgraaf.
Geweld voorkomen
De afgelopen dagen heeft hij veel intensief overleg gehad met verschillende universiteiten en hogescholen. "We hebben ook heel nadrukkelijk met de chef nationale politie, de baas van het Openbaar Ministerie, de burgemeesters van grote gemeenten en de nationaal coördinator van terrorismebestrijding en veiligheid gepraat om te kijken wat we kunnen doen om de onderwijsinstellingen te ondersteunen."
Dijkgraaf vindt het zijn rol als minister om 'mensen bij elkaar te brengen' om dat soort 'nuttige' gesprekken te voeren. Het gaat bijvoorbeeld ook over oplossingen: "Hoe voorkomen we geweld is de belangrijkste vraag om te beantwoorden, maar ook de allermoeilijkste", vervolgt hij. "Hoe kunnen we de-escaleren en vinden we de weg hieruit."
Maandag vond er een werkonderbreking plaats in het gebouw van de UvA op het Roeterseiland. Daarna sloeg de sfeer om, werden in- en uitgangen van het gebouw geblokkeerd en vernielingen aangericht. "We hebben allemaal de beelden gezien van mensen die met prullenbakken en computerschermen slaan."
Excessen verbreken
Dat er gedemonstreerd wordt, begrijpt Dijkgraaf wel. "Ik snap zo goed dat studenten en docenten kijken naar wat er in het Midden-Oosten gebeurt en voelen wat wij allemaal voelen: wat een groot onrecht en ellende. Dat willen ze uiten en demonstraties zijn een goede manier om dat te doen. We waarborgen dat recht om je op een vreedzame manier te uiten, door daar heldere kaders aan te stellen."
Zo mag er vreedzaam gedemonstreerd worden, maar mogen demonstranten geen gezichtsbedekking meer op. Ook kan er om een identiteitsbewijs gevraagd worden, mag er niet op de campus overnacht worden en mogen er geen gebouwen bezet worden. "De demonstraties beginnen veilig vanuit de universitaire gemeenschap, die zich wil uiten. Maar er zijn externe partijen die dit misbruiken en het laten escaleren. Daarom is het belangrijk dat we heldere kaders stellen van binnen welke grenzen deze demonstraties plaats kunnen vinden", zegt Dijkgraaf. "Met die kaders kunnen we ervoor zorgen dat we dit soort excessen verbreken."