Binnenland
NOS

Open brief: 'Erken het slachtofferschap, erken de fouten en geef openheid van zaken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Open brief: 'Erken het slachtofferschap, erken de fouten en geef openheid van zaken'

Ruim 700 D66-leden tekenden eerder deze week een open brief, waarin het partijbestuur werd opgeroepen om openheid van zaken te geven over het grensoverschrijdend gedrag van D66-lid Frans van Drimmelen. Gisteren heeft hij onder grote druk van D66 zijn partijlidmaatschap opgezegd. Hij betuigt spijt aan de vrouw met wie hij een relatie had en legt alle maatschappelijke functies neer. Maar is hiermee de kous af voor de leden die de open brief ondertekenden?

Open brief van D66-leden aan partijbestuur: geef openheid van zaken

Video niet beschikbaar

“Er verandert niet zo veel. Het aanvankelijke doel van de brief was niet alleen gericht op Van Drimmelen”, vertelt vertrouwenspersoon van de Jonge Democraten en een van de initiatiefnemers Jelle Ages in het NOS Radio 1 Journaal. “Het gaat meer om de cultuur waarbinnen een dader zes jaar lang wordt beschermd, terwijl de belangen van het slachtoffer niet of in mindere mate worden nageleefd.”

Geen reactie

Vanuit het partijbestuur van D66 kwam er, volgens Ages, amper een reactie op de open brief. “Niet meer dan wat er in de media is verschenen en naar de leden is gestuurd. Het was een korte verklaring dat ze vrijdag met een nieuwe lezing komen op basis van het document, dat al meer dan een jaar oud is.”

Verklaring

Morgen komt D66 met een nieuwe verklaring. Ages hoopt daarin een aantal dingen te zien. “Ten eerste het erkennen van het slachtofferschap en het erkennen van de fouten die de afgelopen jaren zijn gemaakt met betrekking tot deze casus”, legt hij uit. “Ik denk ook het adresseren van een breder cultuurprobleem, waarin dit soort zaken zonder consequenties kunnen spelen en worden toegedekt.”

Daarnaast wil Ages ook zien dat het partijbestuur transparant is over de rapporten en wil hij dat leden van D66 op korte termijn vragen kunnen stellen over de situatie.

De rol van Kaag

“Ik vind het kwalijk dat het slachtoffer een aantal keer contact probeert op te nemen en dat ze dan wordt doorverwezen naar advocaten. Dat lijkt me niet de reactie die je moet geven als partijleider over een geval van grensoverschrijdend gedrag”, zegt Ages. “Ik zou graag willen dat de partijleider zich juist wel bemoeit met metoo-zaken binnen de partij. Zeker als het gaat om een prominent lid. Ik hoop dat die verantwoordelijkheid duidelijker wordt de komende dagen.”

Nieuwe bestuurscultuur

D66 wilde met het nieuwe kabinet een nieuwe bestuurscultuur neerzetten. “Dat is heel pijnlijk. Als je die rol wil blijven vervullen en als je echt naar nieuw leiderschap en een nieuwe bestuurscultuur wil, dan is het belangrijk om op korte termijn het boetekleed aan te trekken en te zeggen: we hebben het fout gedaan, vanaf nu gaan we het goede voorbeeld geven door juist openheid van zaken te geven en anders na te denken over hoe we omgaan met dit soort zaken. Zodat we het vertrouwen terug kunnen winnen van de leden en de kiezers, maar ook een voorbeeld kunnen geven voor andere organisaties.”

Het terugwinnen van vertrouwen gaat wel wat tijd kosten, denkt Ages. “Ik kan mij heel goed voorstellen dat als je nu in de partij zit en je wil een melding maken van grensoverschrijdend gedrag, dat je wel twee keer nadenkt voordat je dat doet bij de partij zelf.”

Ster advertentie
Ster advertentie