Binnenland
BNNVARA

Bart Stapert neemt afscheid van de advocatuur en gaat aan de slag als rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Stapert neemt afscheid van de advocatuur en gaat aan de slag als rechter

Bart Stapert neemt afscheid van de advocatuur. Maar de rechtszaal zegt hij niet vaarwel. Want per 1 januari trekt Stapert een andere toga aan. Namelijk die van rechter. In De Nieuws BV blikt hij terug op zijn jaren als advocaat.

Video niet beschikbaar

Kroongetuige Nabil B.

Één van zijn laatste clienten was kroongetuige Nabil B., wiens niet-criminele broer eerder dit jaar werd geliquideerd. Nabil B. was kroongetuige in het proces over de drugswereld in Amsterdam. De moord op zijn broer was een reactie op het feit dat Nabil B. mee wilde werken met justitie. Stapert: ''Ik kreeg een telefoontje van de officieer van justitie dat Reduan was neergeschoten en het bleek als snel dat het dodelijk was.''

Stapert heeft meegeholpen om de deal voor B. te sluiten, met een aangrijpende consequentie. ''Dat was verschrikkelijk op dat moment, ik had veel contact met hem en de familie. Dit had je natuurlijk nooit gewild en je gaat achteraf wel nadenken welke stappen je had moeten zetten. Ik heb gedaan wat mijn cliënt wilde op dat moment en wat voor hem de beste optie was'', vertelt Stapert. Inmiddels heeft Stapert zijn werk voor Nabil B. afgebouwd.

Vechten tegen de doodstraf in Amerika

In Amerika hield Stapert zich jarenlang bezig met zaken waarin mensen ter dood veroordeel waren. Hij ging naar Amerika vanwege zijn sterke overtuiging tegen de doodstraf en probeerde daar mensen te helpen. Het winnen van het vertrouwen van een cliënt was erg belangrijk. Stapert: ''In Amerika word je alleen ter dood veroordeeld voor behoorlijk zware moorden. Los van mensen die onschuldig vastzitten, zijn het over het algemeen mensen die iets stevigs op hun kerfstok hebben.''

''Jij bent vaak de enige die nog op een fatsoenlijke manier met ze communiceert. Familie heeft ze afgestoken en andere vrienden ook. Je bouwt vertrouwen op door er te zijn en iemand proberen te helpen. Ik heb me ingelezen in American football, basketbal, baseball. Je zoekt punten om contact met mensen te krijgen'', vertelt Stapert.

De doodstraf voelt voor Stapert enorm verkeerd. Stapert: ''Je zegt eigenlijk tegen iemand, je verdient het niet meer om in deze samenleving mee te draaien. Dat gaat er bij mij als mens niet in omdat ik de humaniteit van, ongeacht wat iemand gedaan heeft, voorop stel.'' Uiteindelijk keerde Stapert in 2001 terug naar Nederland omdat de hardheid van het Amerikaanse systeem hem tegen begon te staan.

Van advocatuur naar rechter

Het systeem is Nederland is aan het verschuiven, op dit moment hebben we een magistratelijk openbaar ministerie en een actieve rechter. Daardoor is de advocatuur in Nederland iets minder groot dan in Amerika. In Nederland is het vooral belangrijk dat de advocatuur een controlefunctie heeft. ''Ik beschouw de advocatuur als een controleur om te zorgen dat de procesgang eerlijk verloopt en op het moment dat dat niet zo is stip je het als advocaat aan'', vertelt Stapert.

Stapert ging aan de slag als rechter-plaatsvervanger in Den Bosch en die rol is hem steeds beter gaan liggen. Hierdoor is hij verder af komen te staan van de partijdige bril die je als advocaat hebt. Stapert: ''In ons systeem heeft de rechter een beslissende rol, de advocaat draagt aan, maar de rechter moet daarop beslissen. De rechtsbeschermde functie ten opzichte van alle procesdeelnemers, de slachtoffers die aangifte hebben gedaan, de verdachte en het OM, is mij in de loop der tijd meer gaan aanspreken.''

Bart Stapert openhartig over Nabil B. en zijn afscheid van de advocatuur

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie