Binnenland
PowNed

Politie heeft handen vol aan 'zombiedrug' flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie heeft handen vol aan 'zombiedrug' flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend keer uitrukken voor flakka-gerelateerde incidenten, gemiddeld dus ongeveer drie keer per dag. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Video niet beschikbaar

Flakka wordt ook wel 'zombiedrug' genoemd. Online zijn vooral veel Amerikaanse filmpjes te vinden van mensen die stuiptrekkend over straat rollen of zelfs mensen aanvallen, als zombies in een horrorfilm. De Nederlandse politie is in het afgelopen jaar gemiddeld bijna drie keer per dag uitgerukt, omdat flakka-gebruikers voor problemen zorgden. Dat kan gaan om vernielingen, overlast, inbraken, diefstal, steekpartijen of bijvoorbeeld aanrijdingen met mogelijk zelfs dodelijke afloop.

Meeste flakka-incidenten in Zeeland-West-Brabant

Er is sprake van een flinke toename. Het gaat om 995 incidenten in 2023. Een jaar eerder ging het nog om 614 incidenten. Flakka is vooral in de regio Zeeland-West-Brabant in opkomst. In het afgelopen jaar zijn daar de meeste meldingen bij de politie binnengekomen, namelijk 566. Dat is meer dan de helft van het totaalaantal. De politie heeft er dus zeker daar de handen aan vol.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

'Mensen lopen soms naakt een tuin of bedrijfspand in'

Freek Pecht, coördinator synthetische drugs Zeeland-West-Brabant, ziet de cijfers al sinds 2018 oplopen: "Het gaat om personen met onbegrepen gedrag die overlast veroorzaken. Dus mensen lopen op straat in de nacht - al dan niet naakt - en sluipen dan tuinen van omwonenden of bedrijfspanden binnen." Bij dit soort meldingen denkt de politie in eerste instantie aan een mogelijke inbreker, maar het blijkt dus steeds vaker te gaan om mensen die onder invloed zijn van flakka.

"Als een flakka-gebruiker in een delirium zit, is het voor de politie heel erg moeilijk om zo’n persoon tot rust of onder controle te krijgen", vertelt Pecht. "We kennen voorbeelden waarbij de politie niet met één politieagent, maar met vijf of zes politieagenten op een verdachte moet springen om hem uiteindelijk in de handboeien te slaan."

Nieuwe variant flakka in aantocht

Afgelopen week is de Opiumwet in Nederland aangepast en is de legale variant van flakka verboden. De politie is er blij mee dat de alpha-PIHP-variant nu niet meer verkocht mag worden. "Dat geeft ons als politie een betere gereedschapskist, omdat we nu wel kunnen acteren op het aantreffen van die voorheen legale variant", legt Pecht uit.

Toch is hij er niet gerust op. "In de wereld van designerdrugs duiken voortdurend nieuwe varianten op. Op korte termijn heeft de strafbaarstelling effect, maar op de lange termijn is het wachten op de dag - en die zal vandaag of morgen aanbreken - dat er weer een nieuwe flakka-variant verschijnt."

De politieman hoopt dan ook dat de wet voor de strafbaarstelling van designerdrugs er snel komt. In ons land ligt een nieuw wetsvoorstel klaar om hele groepen nieuwe psychoactieve stoffen in één keer te verbieden om te voorkomen dat criminelen hun activiteiten verleggen naar stoffen die nog niet verboden zijn. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie