Binnenland
NOS

Nederland kan klimaatneutraal zijn in 2050: 'Alles moet uit de kast worden gehaald'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland kan klimaatneutraal zijn in 2050: 'Alles moet uit de kast worden gehaald'

Het kan lukken: Nederland volledig klimaatneutraal in 2050. En volgens het Planbureau voor de Leefomgeving hoeft onze leefstijl niet radicaal anders en vallen de kosten ook mee. Alleen moeten we stoppen met treuzelen.

Video niet beschikbaar

"Het is toch wel een opluchting", zegt Marko Hekkert, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, in het NOS Radio 1 Journaal. "2050 lijkt ver weg, maar het is nog maar 25 jaar. Met de enorme opgave die voor de boeg staat, was het voor mij wel even twijfelen of het nog wel ging lukken. Dus toen uit alle modellen kwam dat het nog kan, was ik toch wel opgelucht.

Om klimaatneutraal te kunnen zijn in 2050, mag er netto geen CO2 meer worden toegevoegd aan de atmosfeer, legt Hekkert uit. "Dan moet wel echt alles uit de kast worden gehaald. Er zijn een aantal grote werkpaarden waarmee we het kunnen doen. De allerbelangrijkste, waar we echt het overgrote deel van onze energiebehoefte mee dekken, is het opschalen van duurzame energie. Dat is met name zon- en windenergie."

Elektriciteit

Maar met elektriciteit kan niet alles gemaakt worden en het is ook niet voor alle functies geschikt, weet Hekkert. "Bijvoorbeeld als we willen vliegen of als we zeeschepen willen laten varen. Dat gaat gewoon niet op elektriciteit en ook niet op waterstof. Dat is een andere optie die belangrijk is. En daarvoor hebben we toch biogene grondstoffen nodig, dus grondstoffen gemaakt uit organisch materiaal van planten en houtachtige gewassen."

Er moet veel geïnvesteerd worden in duurzame elektriciteit, aldus Hekkert. Ook daar moet haast achter gaan zitten. "Die 25 jaar is nog heel kort", zegt hij. "Het mooie van deze studie is dat hij laat zien dat het kan. We laten ook zien hoe het kan. Maar nu is het wel een kwestie van door blijven zetten en die investeringen doen om dit ook mogelijk te maken."

Landbouwsector

Elke sector moet daaraan bijdragen, maar voor één sector is het onmogelijk, erkent Hekkert. "Dat is voor de landbouwsector. Je hebt daar toch te maken met dieren en met natuurlijke processen. Er is eigenlijk geen technologie denkbaar om dat echt helemaal klimaatneutraal te krijgen. Dus dat zullen we moeten compenseren. Daarom hebben we het ook over dat we netto geen broeikasgassen moeten uitstoten."

Er is daarvoor een belangrijke route uitgetekend, vertelt Hekkert. "Wij gaan er vanuit dat we ook in de toekomst zullen blijven vliegen en varen. Dus de chemische industrie zal brandstoffen moeten maken die klimaatneutraal zijn door biogene grondstoffen. Bij dat productieproces komt veel CO2 vrij. Als we dat afvangen en opslaan onder de Noordzee, dan hebben we eigenlijk een stofzuiger gecreëerd. Op deze manier kunnen we die uitstoot in de landbouwsector compenseren."

Wat is er nodig om over 25 jaar klimaatneutraal zijn?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie