Wat betekent het grootse multiculturele Kwaku Festival voor de gemeenschap in Amsterdam Zuidoost?
- Nieuws
- Wat betekent het grootse multiculturele Kwaku Festival voor de gemeenschap in Amsterdam Zuidoost?
Het Kwaku Festival ontstond in 1975 als zomers toevluchtsoord voor de Surinaamse gemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer. Het festival begon in die eerste jaren als een voetbaltoernooi voor de jongeren uit de buurt. Terwijl 's avonds de koplampen van de auto’s het voetbalveld verlichtten, werd er eten en drinken verkocht vanuit de kofferbak. Nu is Kwaku uitgegroeid tot het grootste multiculturele festival van Nederland vol muziek, dans, eten en drinken. Wat is de betekenis van het festival voor de lokale gemeenschap in Amsterdam Zuidoost?
Viering culturele diversiteit en identiteit
In de jaren '90 groeit Kwaku uit tot het huidige festival, dat niet meer is weg te denken van de jaarlijkse feestkalender van de buurt. Het festival heeft een scala aan activiteiten geprogrammeerd: muziekoptredens, sport, eten, missverkiezingen, de uitreiking van een literatuur prijs, debatten en lezingen. Het is bovenal een viering van culturele diversiteit en identiteit in het stadsdeel Zuidoost, waar een brede (maatschappelijke) participatie en de Surinaamse oorsprong als belangrijkste pijlers gelden.
Hoe zien de organisatoren van het eerste uur de commerciële ontwikkeling die Kwaku heeft doorgemaakt? Is diezelfde noodzaak van vroeger er nog steeds? En wat wordt er gegeten, gedronken, gezongen en besproken? 5 Dagen staat de hele week op het festivalterrein van het Kwaku Festival en praat met de gemeenschap ter plekke.
Een vakantiebestemming
Kwaku-leider Marcel de Rose vertelt mooie historische, nostalgische verhalen over hoe tegen een balletje trappen en een biertje drinken is uitgegroeid tot Surinaams cultureel erfgoed. "Kwaku was de ontmoetingsplek voor Surinamers en later ook voor Antillianen. Het was de enige echte vakantiebestemming voor mensen die geen geld hadden om naar Spanje te gaan of te kamperen in Frankrijk. Dit was hun vakantie invulling. Ze hadden geen geld en Kwaku was laagdrempelig en goedkoop."
'Er zijn mensen die hun kind naar mij hebben vernoemd'
Edgar ‘Bugru’ Burgos (69), de frontman van Trafassi, vooral bekend van feest hits als Wasmasjien, staat bijna elk jaar op Kwaku en is onlosmakelijk verbonden met het festival. Voor buitenstaanders lijkt Trafassi en zeker Bugru niet meer dan een feestmachine, maar er zit ook een serieuzere kant aan de zanger, een kant die maar weinig mensen kennen. Hij vertrok in 1975 uit Suriname uit protest tegen de snelle onafhankelijkheidsgang van het land.
Hij vertelt over zijn politieke engagement, zijn protestliederen en een optreden dat hij ging doen in een onrustige, politieke tijd: "Iedereen heeft me ontraden, mijn moeder stortte in, mijn zus stortte in en mijn broers schreven brieven: 'Dit kan niet, het is een val, je wordt dood geschoten!' Maar ik ging wel, stapte uit het vliegtuig, de grap af en kreeg een erehaag en dacht alleen aan de toekomst.
Roze Zondag
Moeder Yvonne en haar dochters hebben een eetstandje op Kwaku. De Surinaamse eetcultuur is vlees, vlees, vlees. Deze dappere vrouwen komen dit jaar aan met vegetarische nasi en bami tofu en gaan proberen de Surinamers aan de groenten te krijgen.
Donderdag besteedt 5 Dagen aandacht aan de Roze Zondag die eraan komt dit weekend. Luluh Vera is betrokken bij de organisatie van de Kiki ballroom die aan de Roze Zondag verbonden is.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.