Twee Russische diplomaten door AIVD ontmaskerd als spionnen
- Nieuws
- Twee Russische diplomaten door AIVD ontmaskerd als spionnen
Inlichtingendienst AIVD heeft twee Russische diplomaten in Nederland ontmaskerd als spionnen. Ze waren uit op gevoelige informatie van Nederlandse hightechbedrijven en instellingen, zegt de dienst. De twee zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken tot persona non grata verklaard en moeten ons land verlaten.
"Het gaat onder andere om een inlichtingenofficier die de centrale figuur was in een spionagenetwerk bij technologiebedrijven en zelfs een onderwijsinstelling," vertelt directeur-generaal van de AIVD, Erik Akerboom in Nieuws en Co. "Het gaat echt om een groot netwerk."
Een van hen bouwde een substantieel netwerk op van bronnen die allen werken of werkten in de hoogtechnologische sector. De ander vervulde daarbij een ondersteunende rol. De bronnen werden door de twee betaald voor hun informatie. "We gaan er dus vanuit dat een deel bewust gekozen heeft om mee te werken. Een ander deel was hoogstwaarschijnlijk niet op de hoogte met wie ze precies te maken hadden."
De dekmantel van de twee was dat ze als geaccrediteerd diplomaat werkten op de Russische ambassade in Den Haag.
'Operatie beëindigd'
De AIVD zegt de operatie van de twee te hebben beëindigd door hun bronnen aan te spreken. Ook de werkgevers van de bronnen, bedrijven en een hogere onderwijsinstelling, zijn geïnformeerd. Welke dat zijn wil de dienst niet zeggen.
Zeker een van de bronnen van de spionnen is een buitenlander. De IND zal tegen die persoon "vreemdelingenrechtelijke maatregelen" nemen, zegt de AIVD.
Volgens Akerboom is Nederland een aantrekkelijk, maar ook kwetsbaar doelwit voor spionage, omdat ons land bij de meest ontwikkelde landen hoort op het gebied van economie, wetenschap en techniek.
Hackpoging bij OPCW
Het is niet de eerste keer dat Russen in Nederland betrapt worden op spionage. In 2018 werden vier Russische officieren betrapt bij een poging om de computersystemen te hacken van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens in Den Haag.
Andersom claimde Rusland in augustus van dit jaar dat er volgapparatuur was gevonden in de auto van de Russische militair attaché in Nederland.
Beide landen hebben een moeizame relatie de laatste jaren. Dat heeft ook te maken met de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Moskou weigert mee te werken aan het onderzoek naar en strafproces tegen de Russische verdachten.
aivd
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.