Particuliere verhuurders gebruiken subsidiepotje voor verduurzaming nauwelijks
- Nieuws
- Particuliere verhuurders gebruiken subsidiepotje voor verduurzaming nauwelijks
Particuliere verhuurders maken amper gebruik van een subsidie om huurhuizen te verduurzamen. Tot nu toe is zo’n 3 miljoen euro gebruikt van de 152 miljoen euro die daarvoor beschikbaar is.
Verhuurders kunnen via de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen maximaal 6000 euro per woning krijgen om bijvoorbeeld spouwmuren te isoleren of dubbel glas te laten plaatsen. De subsidie dekt niet de hele investering, dus de verhuurder is meer geld kwijt.
Dat de subsidiepot zo vol blijft, komt volgens belangenvereniging Vastgoed Belang door maatregelen van de overheid. “Die zetten het rendement van de particuliere vastgoedbeleggers onder druk”, zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang in het NOS Radio 1 Journaal.
Hij doelt daarmee op de sterk verhoogde vermogensbelasting op huurwoningen. Ook gaan er volgend jaar mogelijk veel woningen onder een maximale huurprijs vallen.
Filantropen
Partiman hoort ook verhalen van verhuurders die wel willen verduurzamen, maar waarbij de huurders niet altijd bereid zijn om extra te betalen. Verhuurders mogen namelijk voor woningen met een beter energielabel meer huur vragen.
“Je wilt die investering ook terugverdienen”, zegt Partiman. “Particuliere beleggers zijn geen filantropen, het is geen sociale instelling. Een particuliere verhuurder is een belegger, die moet per definitie een rendement halen. Als dat niet gebeurt, is je belegging niet meer de moeite waard.”
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.