Binnenland
BNNVARA

Nederlandse stranden bezaaid met zeesterren

foto: Pleun Aarts (Vroege Vogels)foto: Pleun Aarts (Vroege Vogels)
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse stranden bezaaid met zeesterren

Winterse strandenwandelaars zijn ze misschien tegengekomen: zeesterren. Ze liggen op dit moment volop op bepaalde Nederlandse stranden. Hoe deze eigenaardige dieren daar terecht zijn gekomen en hoe erg dat massale aanspoelen is, vertelt Wilbert Kerkhof van de strandwerkgroep aan Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Bodem omgewoeld door wind

Normaal gesproken leven de bodembewonende zeesterren net een stukje de zee in op de zogeheten vooroever. Niet alleen zeesterren leven daar, maar bijvoorbeeld ook zeesterren en talloze vissen. "Het moet daar krioelen van het leven", aldus Kerkhof. Zodra de wind uit een bepaalde richting komt wordt de bodem echter omgewoeld, komen de zeesterren los en kunnen ze aanspoelen. Kerkhof: "Na een noordwesterwind vind je hier in de buurt van Zandvoort en IJmuiden heel veel van dit soort aanspoelsels."

Geen spieren, maar hydrologisch systeem

Zeesterren zijn eigenaardige dieren. Hun mond bevindt zich aan de onderkant in het midden. Alhoewel er meerdere soorten zeesterren zijn, is de algemeenste in Nederland de gewone zeester Asterias rubens. Ze eten andere dieren zoals weekdieren, krabben en aas, maar favoriet zijn mosselen. Deze kan de zeester opentrekken met z’n sterke armen, waarna de mossel levend wordt verteerd en opgezogen. De armen, waar ze ook uitstekend mee kunnen lopen hebben geen spieren, maar maken gebruik van een hydrologisch systeem. Met het beurtelings oppompen van de armen kunnen ze zo toch bewegen.

foto: Pleun Aarts (Vroege Vogels)

Geen negatief effect op populatie

Voor de individuele zeester, waarvoor aanspoelen een gewisse dood betekent, is het natuurlijk geen pretje. Gelukkig heeft het volgens Kerkhof geen grote negatieve effecten op de zeesterrenpopulatie: "Over twee maanden kan het weer gebeuren, dat betekent dat het leven daar in zee gewoon steeds doorgaat." In de tussentijd dienen de zeesterren als voedsel voor bijvoorbeeld zilver- en mantelmeeuwen.

Zeesterren

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie