'Brood, melk, eieren en gehakt in gevaar door blokkades'
- Nieuws
- 'Brood, melk, eieren en gehakt in gevaar door blokkades'
Retaildeskundige Paul Moers denkt dat door de blokkade van distributiecentra dagelijkse producten als brood, melk en eieren uit de schappen kunnen verdwijnen. "Als dit een paar dagen duurt ga je zien dat die 'hardlopers' – producten die we iedere dag gebruiken – niet meer beschikbaar zijn."
Spelen de supermarkten een rol in de stikstofcrisis?
Volgens Moers zijn de blokkades 'gevaarlijk', maar denkt dat ze nog best even aan kunnen houden. "De boeren worden elke dag woedender", zegt hij. Dat begrijpt hij ook, want het stikstofbeleid is dramatisch, vindt Moers: "Dat je plompverloren iets dropt bij de boeren is krankzinnig."
'Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen'
Moers ergert zich ook aan de supermarkten die zeggen "geen partij te zijn" in het conflict, zoals directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maandagochtend zei in het NOS Radio 1 Journaal. Onzin, vindt Moers. Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om het milieu te redden en daar boeren een redelijke prijs voor betalen.
Die directeur van het CBL, Marc Jansen, neemt na de kritiek van Moers zijn woorden terug. "We spelen wel degelijk een rol", zegt hij in Dit is de Dag, al vindt hij het nog steeds wel primair een conflict tussen de boeren en de overheid. Hij is bereid de verantwoordelijkheid te nemen, maar hij vindt het wel "onacceptabel" dat de distributiecentra geblokkeerd worden.
Volgens Jansen zijn de contacten tussen de supermarkten en de boeren namelijk prima. "Onze taak is om met boeren en tuinders ook oog te hebben op milieu-issues. Er zijn de afgelopen tijd forse stappen gezet. Dan kom je met je leveranciers in het gelijk, en als er een kostprijsverhoging het gevolg van is, dan heb je ook het gesprek over de beloning daarvoor." De boeren zijn "tevreden" over die gesprekken, zegt hij, "ook over de vergoeding."
'Blokkeerders zijn relschoppers'
Jansen denkt dat degenen die nu blokkeren geen gemiddelde boeren zijn, maar "relschoppers". "Ze moeten worden aangepakt en opgepakt", aldus de supermarktbaas.
Moers is het in dat laatste wel eens met Jansen. "Wat een stel radicalen nu probeert te doen is heel slecht voor het goede imago wat boeren hebben. Het is volstrekt fout, zeker als je de consument gaat beschadigen", vindt hij. Het verbaast Moers dat op Schiphol van alles klaar staat om blokkades te voorkomen: "We vinden volle vliegtuigen blijkbaar belangrijker dan volle magen…"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.