Binnenland
MAX

De toekomst van het veerpontje staat op het spel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De toekomst van het veerpontje staat op het spel

Veerpontjes zijn onmiskenbaar verbonden met het rivierenlandschap. Voor een klein bedrag word je naar de overkant gebracht en dat scheelt vaak tientallen kilometers omrijden, maar sommige veren dreigen te verdwijnen. Want aan het eind van het jaar is het geld in het zogenoemde Verenfonds op. Tientallen veerponten worden daardoor in hun voortbestaan bedreigd. Jan Wijnia deed onderzoek naar de toekomst van die veren en vertelde er samen met veerman Hans Sengers over in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

De Gelderse veren hebben jarenlang aanspraak kunnen maken op een uniek potje met geld, maar dat geld is nu dus bijna op. Daardoor kunnen een aantal exploitanten hun veren niet meer laten varen. Dat zal een forse impact hebben op de bereikbaarheid van bepaalde gebieden.

Tientallen kilometers omrijden

Het openbaar vervoer in minder dichtbevolkte gebieden is al verschraald en met het wegvallen van de pontjes zal er nog vaker voor de auto worden gekozen, weet ook veerman Sengers. "Wij hebben vijf veren in de vaart tussen de A2, Den Bosch - Utrecht en de A50, Arnhem - Eindhoven. Daar ligt geen enkele brug, enkel onze veerponten." Als die pontjes wegvallen, moet je dus tientallen kilometers omrijden. Dat zorgt voor een grotere milieu impact zegt ook Wijnia "mensen die nu met de fiets naar school of werk gaan, kunnen dat dan niet meer."

Sociale functie

Daarnaast vervult het veer ook een sociale functie, zegt veerman Segers. "Ik had afgelopen week een mevrouw die vertelde dat ze niet meer naar haar dochter kon als het pontje weg zou vallen, want ze durft niet over de snelweg." Familieleden die dus hemelsbreed slechts enkele kilometers van elkaar af wonen, worden weer van elkaar gescheiden als de pontjes weg zouden vallen. Om nog maar te zwijgen over de vele toeristen die iedere week de oversteek maken. Want als zij wegvallen, brengt dat weer nieuwe problemen met zich mee, vertelt veerman Sengers. "Heel veel horecagelegenheden zouden het zwaar krijgen als de toeristen niet meer over het veer kunnen"

Zowel de gemeenten, provincies als exploitanten van de veren zullen dan ook zoeken naar mogelijkheden om de veren in de vaart te houden. Of en hoe dat gaat lukken, is nog de vraag.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie