Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Prentenboek
Woensdag start de Kinderboekenweek. Dolf Verroen en Floor Rieder maakten het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek. Het Prentenboek 'Waar is Ludwig?' is een uitklapkaart leporello met een verhaal over een verdwenen kat. De tekenaar van het boek, Floor Rieder, is de hoofdgast bij het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend van NPO Radio 1.

Export martelproducten

In veel landen is marteling en de doodstraf nog steeds een realiteit. Landen in de EU moeten op geen enkele manier bij de levering betrokken zijn van middelen die martelen mogelijk maken. Dat bepleit Marietje Schaake (Foto), namens D66 lid van het Europese parlement. Ze wil de export van 'martelproducten' vanuit Europese lidstaten verbieden. In De Ochtend (vanaf 9:30 uur) vertelt ze over haar voorstel.

Verband literatuur en empathie

Emy Koopman onderzocht het effect van literaire teksten over rouw en depressie op ons begrip voor anderen en op reflectie. Ze deed dit via experimenten, surveys en interviews. Op het gebied van empathisch begrip vond Koopman enkele effecten die specifiek lijken te zijn voor literaire taal. Zowel op de korte als op de langere termijn kan het lezen van literaire teksten over lijden ervoor zorgen dat we ons beter in anderen kunnen verplaatsen. In Nieuws & Co (vanaf 16:00 uur) aandacht voor dit onderzoek.

En verder...
Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

  • Hoe kan de vrede bewaard blijven in Colombia, nu de bevolking daar het zo moeizaam tot stand gekomen akkoord met een krappe meerderheid heeft verworpen?


Uit eigen onderzoek van de politie blijkt dat agenten nog steeds aan etnisch profileren doen. Dit ondanks ophef over incidenten waarbij onder meer rapper Typhoon en Feijenoord- keeper Kenneth Vermeer werden aangehouden omdat de combinatie van hun huidskleur en een wel heel dure auto vragen opriep bij dienstdoende agenten. Commentator Elma Drayer vindt de ophef maar overdreven. 'Natuurlijk, het is vervelend voor de betrokken mensen. Maar ik heb er begrip voor dat de agenten ook hun intuïtie gebruiken. Daarnaast, als we willen dat de politie niet alleen repressief maar ook preventief optreedt, dan moeten we accepteren dat ze er soms ook naast zitten.'
Ster advertentie
Ster advertentie