Binnenland
AVROTROS

Zorgmedewerkers starten in navolging van onderwijzers: 'Zorg in Actie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgmedewerkers starten in navolging van onderwijzers: 'Zorg in Actie'

In navolging van de onderwijzers hebben nu ook zorgmedewerkers elkaar gevonden in de strijd om betere werkomstandigheden. Onder de noemer ‘Zorg in Actie’ presenteert verplegend personeel uit de hele zorgsector vandaag een manifest en een website. Inzet: naleving van bestaande cao’s die regelmatig met voeten zouden worden getreden, verlaging van de werkdruk en hogere salarissen.

Zorgmedewerkers starten in navolging van onderwijzers: 'Zorg in Actie'

Het initiatief is gebaseerd op de succesvolle onderwijzersmanifestatie ‘PO in Actie’. In enkele weken hebben zich meer dan 20.000 zorgmedewerkers achter dit nieuwe initiatief geschaard. Ze willen onder meer in gesprek met werkgeversorganisatie Actiz en andere, en gaan- net als de onderwijzers - naar Den Haag om te demonstreren en zo nodig te staken.

Minister van Volksgezondheid de Jonge: 'Ik nodig Zorg in Actie uit om te komen praten'

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en sport, Hugo de Jonge, wordt enthousiast van het initiatief en nodigt de actiegroep uit om op 14 mei te komen praten. "Het is altijd goed om de actie te zien die mensen zelf, binnen hun eigen beroepsgroep ontplooien, om zo het vak onder de aandacht te brengen en te laten zien welke zorgen er zijn. Daar kan iedereen aan bijdragen in welke vorm dan ook. Ik juich het alleen maar toe." Ook de fractie van GroenLinks heeft inmiddels contact opgenomen. Initiatiefnemer Marijke Volgers neemt de uitnodiging aan om op 14 mei met de minister te praten over de problemen in de zorg.

Zorg in Actie strijdt voor meer salaris, lagere werkdruk en een betere cao. De Jonge: "Dat zijn geen problemen waar we nooit over spreken. Als het gaat over het salaris dan is dat aan de werkgevers en werknemers. Behalve als het gaat om het beschikbaar stellen van voldoende ruimte om normale salaris ontwikkelingen mogelijk te maken. En dat is wat het kabinet doet." Veder benadrukt dat dit soort acties veel meer plaatsvinden. "We zien het bij verpleegkundigen en bij andere vakbonden die in het verleden al zijn ingezet. Ik zie een grote bereidheid bij de beroepsgroep om het vak onder de aandacht te brengen. Kortom: ik word enthousiast van medewerkers die zich inzetten voor hun eigen vak en dus ook Zorg in Actie.

Een vuist van het zorgpersoneel

Initiatiefnemer is Marijke Volgers-Van Wijk, die zelf werkzaam was in de gehandicaptenzorg en tegenwoordig bij een GGZ-instelling werkt. Ze hoopt dat dit een begin is van een vuist van het zorgpersoneel om structurele veranderingen door te zetten. De actie is gericht op alle medewerkers uit de zorgsector: van ouderen- en thuiszorg tot ziekenhuispersoneel en gehandicaptenzorg. “Er moet een strakke naleving komen voor bestaande CAO’s. In sommige sectoren is het negeren van die CAO’s schering en inslag. Extra werk wordt niet uitbetaald en mensen durven zich niet ziek te melden omdat er geen vervanging te vinden is. Verder moeten er meer handen aan het bed en minder administratie. Tot slot moeten de salarissen echt omhoog”, aldus Volgers-Van Wijk in EenVandaag. “De zorg is een prachtig vak, maar de omstandigheden moeten echt beter. We zoeken niet naar schuldigen, we zoeken naar oplossingen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie